‘Her ay bir hayvan masrafa gidiyor, süt 12 TL olmazsa devam edemeyiz’

Selendili üreticiler CHP’li Başevirgen’e dert yandı: Her ay bir hayvanım masrafa gidiyor. Süt 12 lira olmazsa bu işi devam ettiremeyiz.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iktidarın hayvancılıktaki yanlış politikaları nedeniyle üreticilerin sorun yaşadığını belirterek Manisa’nın Selendi ilçesinde hayvan yetiştiricileri ve çiftçilerle bir araya geldi.

Konuştukları birçok üreticinin hayvanları kesime göndereceğini söylediğini ifade eden Başevirgen, "Süt ve diğer hayvancılık destekleri yetersiz ve maalesef hayvancılıkla uğraşanlar kaderine terk edilmiş durumda. Maliyetler enflasyon, faiz ve dolarla artarken gelirler lira olarak geriye düşüyor” dedi.


‘6 DANA SATTIĞIMDA BİR TRAKTÖR ALABİLİYORDUM, ŞİMDİ 10 DANA SATSAM BİR TAKSİTİNİ ÖDEYEMEM’

Bir üretici CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e, 1995 yılında 6 dana sattığında bir traktör alabildiğini söyledi. Bugün, 10 dana sattığımda sadece traktörün bir taksitini ödeyebildiğini belirten üretici, “Kullanabileceğim bir traktör bugün 1 milyon lira. Elimdeki hayvanın en iyisini satmaya kalksam bugün 15 bin lira eder. 300 kiloluk 10 dana satsam traktör alma şansım yok. Elimdeki bütün hayvanı satsam bir traktör alamam” diye konuştu.


‘HER AY BİR HAYVANIM MASRAFA GİDİYOR’

Süt fiyatlarının maliyetlerini karşılamadığını söyleyen bir başka üretici ise, “Yem 330 lira oldu. Sadece yem de değil bütün giderlerde sorun var. Hayvanı satayım desem yedirdiğim yemi karşılamıyor” dedi. Eskiden 1 litre süte 1,5 kg yem alabildiklerini şimdi ise alamadıklarını ifade eden besici sözlerini şöyle sürdürdü: “Süte prim veriyorlar güya. 15 kuruştu şimdi 1 lira oldu. Ama ne zaman ödeyecekler, geriye dönük mü ödeyecekler bilmiyoruz. O para da benim elime geçene kadar değeri 10 kuruş olacak. Geçen yıl 47 hayvanım vardı. Şimdi 29 hayvanım var. Her ay bir hayvanım masrafa gidiyor. Bir kamyon saman alıyorum. Geçen ay bin 750 TL’den aldım bu ay 2 bin lira vereceğim. Önümüzdeki ay ne olur onu da bilmiyoruz. Benim ekecek arazim yok mu? Samanımı karşılayacak arazim yok mu? Var. Ama mazotu gübreyi alıp ekemiyorum. Taban gübresini attım ama üst gübreyi atamadım. Bu hayvanlara bakamadığımda da kesime gidecek. Süt fiyatları artmadıkça bizim bu maliyetleri karşılamamız mümkün değil. Ancak süt 12 lira olursa biz bu işi devam ettirebiliriz.”

 


‘MECBUREN SÜT İNEKLERİNİ KESİME GÖNDERECEĞİZ’

Bir başka hayvan üreticisi ise Bekir Başevirgen’e, iktidarın ramazan ayında hayvanını Et ve Süt Kurumu’nda kestirene 2 bin 500 liralık prim vereceğini söylediğini ancak paranın ne zaman ödeneceğini bilmediklerini aktardı. Hayvanını kestirmek için bir sürü masraf yapacağını belirten besici, “Net 2 bin 500 lira elimize geçmeyecek. Tahminimce ancak bin 500 lira elimize geçer. O da ne zaman? Hayvanlara günlük 1,5 ton su veriyorum. Şebeke suyunun tonu 8 lira. Sadece hayvanların günlük su masrafı 12 lira. Aylık bin lira eder. Dayanma gücümüz kalmadı. Mecburen süt ineklerini kesime göndereceğiz” diye konuştu. (DUVAR)