Hekimlere DEÜ Rektörlüğü'nden engel: Hastane dışında açıklama yaptılar

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde çalışma koşulları ve özlük hakları için basın açıklaması yapmak isteyen asistan hekimler rektörlük ve polis tarafından engellendi. Hekimler hastane dışında açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir'de görev yapan asistan hekimler, çalışma koşulları ve özlük hakları için Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Hastaneleri önünde basın açıklaması düzenledi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hekimler hastane bahçesinde açıklamalarını gerçekleştirirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ise yayınladığı yazı ile hekimlerin hastane kapısında açıklama yapmasını yasakladı.

Polis hastane önünde toplanan hekimlere açıklamaya izin verilmeyeceğini ve müdahale edileceğini söyledi. Yapılan görüşmelerin ardından hekimler alkışlarla hastane dışına yürüyerek, açıklamalarını hastane dışında gerçekleştirdi. Açıklamalara Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri ve İzmir Tabip Odası üyeleri de destek verdi.

'SÖZLER TUTULMADI, ASİSTAN HEKİMLER OYALANDI'

Üniversite hastanelerinde yapılan açıklamada, yaklaşık 1 yıl önce verilen sözlerin yerine getirilmediği ve asistan hekimlerin sürekli oyalandığı belirtildi. Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi talepler konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmadığı dile getirilen açıklamada, 12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlandığı ancak yayınlanan yönetmeliğin üniversitede çalışan hekimleri kapsamadığı ifade edildi.

İtirazlar sonucunda Yükseköğretim Kurumu’nun da buna yönelik bir çalışma başlattığının ilan edildiği fakat hala net bir tarih verilmediği belirtilen açıklamada, “Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen, 2 kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur. Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih edilirliği düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir” denildi.

'TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA İŞ BIRAKACAĞIZ'

Asistan hekimlerin 36 saat mesaiye, beş dakikada hasta bakma dayatmasına, yoğun çalışma koşulları sebebiyle tıpta uzmanlık eğitimine ayrılan sürelerin yetersizliğine, sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddete karşi ortak mücadele ettiği de ifade edilen açıklamada, yeni yönetmelikle hekimlerin bölünme çabasına prim verilmeyeceği vurgulandı. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi;

“Yönetmelikle birlikte ek ödeme kapsamı dışında kalan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği asistan, yan dal asistan ve uzman hekimleri olarak; ortaya çıkan adaletsizliğin ortadan kaldırılarak hepimiz için insanca yaşamamıza yetecek, güvencemize katkı sunacak gerçek ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebimizin takipçisi olacağımızı, bununla birlikte asgari ücretin altında ücretlerle çalişan yabancı uyruklu asistan hekim meslektaşlarimızın hakları da dahil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yaninda iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz”

İZMİR TABİP ODASI: ASİSTAN HEKİMLERİN YANINDAYIZ

İzmir Tabip Odası üyeleri de asistan hekimlerin çalışma koşulları ve özlük hakları düzeltilinceye kadar verilen mücadelenin yanında olacaklarını vurguladı. Açıklamada, “Tüm asistan hekim arkadaşlarımızı İzmir Tabip Odası Asistan Hekimlik Komisyonumuza katılmaya çağırıyoruz. Komisyon çalışmaları asistan arkadaşlarımızın gerek bireysel ve gerekse kurumsal anlamda , tüm ihtiyaçlarının , hukuki haklarının korunması ve geliştirilmesinde yapacakları öneri ve düşünsel katkılar ile bu konudaki hak geliştirilmesi imkanının hayata geçirilebileceğini vurgulamak isteriz. Üniversitelerdeki tüm meslektaşlarımızı yeni dönem çalışmalarına başlayacak olan İzmir Tabip Odası Hekim Meclisimizde tıp fakülteleri hastanelerinin sesi olmaya davet ediyoruz” denildi.