HEDEP’li Çiftyürek sordu, Bakan Bayraktar cevapladı: 'Van’da 53 maden sahası bulunuyor'

HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek’in Van’daki maden sahaları ile ilgili soru önergesine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan cevap geldi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı ve HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek’in Van’daki maden sahalarıyla ilgili yazılı soru önergesine bakanlıktan cevap geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği cevapta, Van’da 53 maden işletmesinin olduğu, 13 maden sahasının da açılmasının planlandığı ve maden sahalarının hangi maden türlerini içerdiğinin ise yapılacak araştırmalar sonunda belirleneceği belirtildi.

Çiftyürek tarafından, 18 Ekim 2023 tarihinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde; 'Van’da açık ve kapalı toplam kaç maden ocağının bulunduğu, bu maden ocaklarında hangi madenlerin çıkarıldığı, maden ocaklarının türlerine ve ilçelere göre dağılımının nasıl olduğu, açılması planlanan daha kaç maden projesinin olduğu ve bu madenlerin kaçının kamuya ve özel sektöre ait olduğu' soruldu.

Soru önergesine verilen cevapta, “Van ilimizde 53 adet işletme izinli ruhsat bulunmaktadır. 11 adedi gerçek kişi, 42 adedi ise özel hukuk tüzel kişiliği adına düzenlenmiş işletme izinli bu ruhsatların işletme projelerine göre 52 adedi açık, 1 adedi ise açık + kapalı işletme şeklindedir. Yine işletme izinli sahaların maden cinsine göre dağılımı; Altın, Gümüş, Bakır, Kurşun, Çinko, Antimuan, Bazalt, Çimento Kili, Demir, Kalker, Kalker (mıcır). Kalsit, Kaynak Tuzu, Linyit, Taş Kömürü, Marn, Mermer ve Pomza şeklindedir” denildi.

Ayrıca Bakan Bayraktar’ın verdiği cevapta, Van’da açılması planlanan 13 adet maden sahasının bulunduğu, bu sahalarda üretilecek madenlerin cinsi ve işletme türlerinin işletme izni alınması sürecinde netleşeceği belirtildi.

İşletme izinli 53 maden sahasının ilçelere göre dağılımı ise şöyle:

Bahçesaray: 2
Başkale: 2
Çaldıran: 1
Çatak: 1
Edremit: 6
Erciş: 8
Gevaş: 4
Gürpınar: 6
Özalp: 2
Saray: 1
Merkez: 20