HDP’li Aydemir: Bingöl’de komando birliği eşliğinde ağaç kesiliyor

Bingöl’de 35 hektarlık ormanlık alanın güvenlik gerekçesiyle kesimine başlandı. HDP’li Aydemir, Bingöl’ün içme suyunun da etkileneceğini belirterek kesime tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

BİNGÖL – Karacehennem ormanlarındaki 35 hektarlık alanın ‘güvenlik’ gerekçesiyle kesimine başlandı. Yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde olan ormanlık alanın kesiminin tamamlanması halinde hali hazırda Bingöl’de mevcut olan su sıkıntısının artacağını belirten HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, dün görüşülen ve oy birliğiyle TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Paris İklim Anlaşması’na işaret etti.

‘GERÇEK AMAÇLARI 3 MİLYAR EURO’LUK FON’

TBMM Genel Kurulu’nda Paris İklim Anlaşması görüşmelerinin yapıldığı sırada Karacehennem ormanlarında ağaç kesimine başlandığını belirten Aydemir, “AKP’nin bu anlaşmaya onay vermesindeki gerçek amacının ülkeye aktarılacak 3 milyar euro’luk fon olduğu ortaya çıkmıştır. Yeşille, ormanla, akarsuyla, dereyle ilgili herhangi bir kaygılarının olmadığı açıkça ortadadır. Bunu da gösteren her somut örneğe sahibiz. Gerçek zihniyetleri budur. AKP’nin doğa düşmanı zihniyeti bu ağaç kesimi ile birlikte bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

‘KOMANDA BİRLİĞİ EŞLİĞİNDE AĞAÇ KESİLİYOR’

İhaleyle ilgili detaylara ulaşamadıklarını belirten Aydemir, orman kesimini yapan müteahhittin kim olduğuna dair bilgi verilmediğini söyledi. Kesimlerin yaklaşık 25 gün süreceğini öğrendiklerini ifade eden Aydemir, “Şu anda orman kesimi yapanların yanında komando birliği var ve komando birliği eşliğinde ağaç kesiliyor. Köylülerin büyük bir kısmı müdahale etmek için gitmiş ama askerlerin zor göstermesi karşılığında alana sokulmamışlar” diye konuştu.

‘DİRENÇ GÖSTEREN HALK UZAKLAŞTIRILDI’

Dün güvenlik güçleri ve Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü ekipleriyle birlikte müteahhit firmanın sahaya girerek kesime başladığını belirten Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) Eş Başkanı Ahmet Tüzün, kesime karşı direnç gösteren halkın sahadan uzaklaştırıldığını belirtti. Bingöl Valiliği’ne ve bölge yöneticilerine yönelttikleri soruların yanıtsız kaldığını belirten Tüzün, "Paris İklim Anlaşması, mevcut iktidarın sadece göstermelik bir seçim yatırımıdır" dedi. İktidarın, yıllardır 'güvenlik' meselesine sığınarak Doğu ve Güneydoğu'da ormanları askeri marifetlerle yaktığını ve söndürmeye de izin vermediğini belirten Tüzün, "İstediklerine kavuştuklarında tıpkı İstanbul Sözleşmesi'nde olduğu gibi bir gece çıkaracakları kararname ile çekileceklerdir" diye konuştu. 90'lı yıllardan itibaren yapılan baraj ve HES'lerle bölgenin ekolojisini ve habitatının mahvolduğunu söyleyen Tüzün, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçecek su sıkıntısı başladı, yağmur yağmaz oldu, kuraklık baş göstermeye başladı. Su ve tarım politikalarınız bölgeyi yaşanmaz hale getirdi. Bölge insanlarımıza istihdam sağlamak için üretim yapacak fabrikalar yerine koruculuk yaptırarak kendinize esir ettiniz. Samimiyetsizsiniz."