HDP heyeti: Hasta tutukların tedavileri derhal yapılmalı

HDP heyeti dün İskenderun T Tipi Cezaevi’ne ziyaret gerçekleştirdi. Hasta tutukluların durumuna dair bilgi alan heyet, bir an önce hasta tutukluların tedavilerinin yapılmasını istedi.

Cezaevi yönetimiyle yapılan görüşmenin ardından milletvekili Fatma Kurtalan açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY – HDP’den bir heyet İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutukluların durumları hakkında cezaevi idaresiyle görüşme yaptı. Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Tülay Hatimoğulları ile HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Mehtap Sert’in yer aldığı heyet, hasta tutuklular İsmail Tamboğa, Sıddık Güler, Rojavalı Bangin Muhammed, LGBTİ+ bireyi buerger hastası (atardamar tıkanıklığı) Şükrü Üzer’in durumuna ilişkin bilgi aldı.

'SAĞLIK DIŞINDA DA HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR'

Görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Fatma Kurtulan, tutukluların yaşadığı hak ihlallerini cezaevi idaresine aktardıklarını söyleyerek, “Cezaevinde annesiyle birlikte tutulan iki yaşında A.Ö. de vardı. Küçük çocuk ile hasta tutukluların durumuna dikkat çektik ve gerekli tedavi taleplerinin yerine getirilmesini istedik. Cezaevinde hasta tutukluların yaşadığı sorunların dışında da ihlaller yaşanıyor, bu sorunları cezaevi idaresine de aktardık” dedi.

'HAYATINI İDAME ETTİREMEYEN HASTA TUTUKLULAR VAR'

HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Mehtap Sert, uzunca bir süredir hasta tutukluların cezaevine dair şikâyetleri olduğunu, bu ziyaretin de devam eden ama çözülemeyen sorunların çözümü için gerçekleştiğine dikkat çekti: “İsmail Tamboğa her gün kilo kaybeden 35 kiloya düşen bir hasta tutuklu. İsmail’in mamayla beslenmesi gerekiyor. İsmail’e mama verilmediği zamanlar vardı, bunu sorduk. Rojavalı Bangin Muhammed yürüyemiyor, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürüyor. Şu an geçici koğuşta, ona yardım edecek kimse yok yanında. Bağırsakları ve midesinin yarısı yok. Üç defa ameliyat geçirdi. İç organları su topladı.”

SU İÇMEYİ UNUTTU, HASTANELİK OLDU

Bir başka hasta tutuklu da Sıddık Güler. 27 yıldır cezaevinde olan Güler, 81 yaşında. Hipertansiyon, alp ve iltihaplı romatizma hastası Güler, Alzheimer hastası. Sürekli su içmesi gerektiği halde su içmeyi unutuyor. Mehtap Sert, “Sıddık Güler kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Kronik birden fazla hastalığı var. Geçenlerde vücudu susuz kaldı, hastaneye kaldırıldı. Cezaevi su veriyor ama Alzheimer hastası olduğu için unutuyor. Bazen yemek yiyor ama yediğini unutuyor, tartışma çıkarıyor” diye konuştu.

İskenderun T Tipi Cezaevi’nde tutukluların koşulları, talepleri, cezaevi yetkilileri ile yapılan görüşme raporlaştırılarak, meclise sunulacak ve Adalet Bakanlığı ile görüşme yapılacak.