HDP Dersim: Ekolojik kırım yaratan projelere imza atmıyoruz

HDP Dersim, belediye ve köylüleri karşı karşıya getiren tesisle ilgili basın açıklaması yaptı. Projenin bir ihtiyaç olduğu ancak köylülerin talebinin göz ardı edilmemesi gerektiği belirtildi.

Açıklamayı, HDP Dersim İl Örgütü Eş Başkanı Nazlı Çelik yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - HDP Dersim, belediye öncülüğünde Sütlüce köyünde yapılması planlanan katı atık tesisi ile ilgili belediye meclisinde yapılan oylama sonrası çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı.

11 Kasım’da yapılan oylamadan projeye devam kararı çıkmış, duruma tepki gösteren köylüler ve belediye yetkilileri karşı karşıya kalmıştı. Projenin iptal edilmesini isteyen köylüler, daha sonra HDP binasına yürümüştü.

Bugün yapılan açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Örgütü Eş Başkanı Nazlı Çelik, bir grubun parti binasına yürümesini kınadıkları vurguladı.

‘TESİS İLİN İHTİYACI’

Çelik, çöpler nedeniyle binlerce dönüm arazinin kirlendiğini, atık suların yer altı sularına karışması nedeniyle hava ve çevre kirliliği oluştuğunu belirtti. Çelik, katı atık tesisinin ilin en temel ihtiyacı olduğunu ifade etti. Köylülerin itirazlarına değinen Çelik, “Yapılması düşünülen yer konusunda bölge halkının itirazları vardır. 15 gün önce köylülerden oluşan bir heyet partimizi ziyaret ederek yer değişikliği konusunda destek istemiştir. Biz de başından beri söylediğimiz gibi ‘projenin olması gerektiğini, iptal konusunun bizim açımızdan kabul edilebilir olmadığını, yer değişikliği yetkisinin Dersim Katı Atık Birliği’nde (DER-KAB) olduğunu’ belirttik. Proje yerinin değiştirilesine yönelik bir önerge verilmesi halinde destek verebileceğimizi kendilerine söyledik” dedi.

‘BELEDİYE BAŞKANI YER DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİNİ OYLAMAYA SUNMADI’

Çelik, yer değişikliği talebinin değil belediyenin projeden çekilmesinin oylandığını hatırlatarak “Belediye başkanı da yer değişikliği talebini oylamaya sunmamış, sadece DER-KAB’dan çekilme maddesi oylamaya sunulmuştur. Dersim’in çıkarlarını her şeyin önünde tutan partimiz, ilimiz için önemli olan bu projenin iptal edilmesini kabul etmemişi, bu nedenle de belediye meclis üyelerimiz hayır oyu vermişlerdir” diye konuştu.

Açıklamada, oylama sonrası yaşanan olaylarla ilgili Çelik şunları söyledi: “Oylamadan sonra bir grubun partimiz HDP’ye yürümesini kınıyoruz.”

‘PROJENİN SON AŞAMASINDA KAYYUM ATANDI’

Projenin son aşamasında Dersim Belediyesi’ne kayyım atandığının hatırlatıldığı açıklamada şunlar söylendi: “Kayyum sürecinde Hozat, Pertek ve Çemişgezek belediyeleri DER-KAB birliğine ve projeye dahil edilerek kapasite artırımı nedeniyle proje revize edilmiştir. Kayyum döneminde yeni ÇED süreci başlatılmıştır. Yer değişikliği konusu ise 5 CHP, 2 AKP ve 1 TKP  yönetiminde olan DER-KAB meclisinin işi ve yetkisindedir. HDP yerel yönetimlerde olduğu dönemlerde ekolojik kırımlara neden olacak projelere imza atmamıştır. Katı atık projesi ekolojik kırım değil, ekolojik kurtarım projesidir. Ancak Köylülerin yer değişikliği konusunda talebi de göz ardı edilecek bir talep olarak görülmemelidir.”

Açıklamanın devamında, projenin yapılacağı Sütlüce bölgesindeki halkın yer değişikliği talebinin değerlendirilmesi çağrısı yapıldı. Yer değişikliği talebinin oylanması durumunda HDP’nin belediye meclis üyelerinin üzerlerine düşen sorumluluğu yapmaya hazır olduğu belirtildi.