'Oyuncak Kütüphanesi'den Sur'daki çocuklar için yeni oyuncak talebi

2017 yılında dayanışma ile toplanılan şiddeti özendirmeyen, cinsiyetçiliği pekiştirmeyen oyuncakların toplanmasıyla kurulan Oyuncak Kütüphanesi, yeni bir çağrı yaptı. Sur'da oyuncağa erişemeyen çocuklar için mutluluk kaynağı olan kütüphane Türkiye'nin dört bir yanından gönderilecek oyuncakları bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2017 yılında, çocuklarla hak temelli çalışmalar yapan gönüllüler tarafından Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kurulan Rengarenk Umutlar Derneği, 1 yıla yakın bir süredir mahallenin çocukları, gençleri ve kadınları için toplumsal cinsiyetten makromeye, cinsel sağlıktan oyunlarla İngilizce öğretimine kadar onlarca farklı atölye gerçekleştirdi. Derneğin belki de en önemli ve farklı çalışması olan “ Oyuncak Kütüphanesi’’ ise Sur’ da yaşayan çocuklar için önemli bir eksikliği gidermeye çalıştı.

Oyuncağa erişimi olmayan çocuklar için kurulan, hayal gücünü, gelişimini ve becerilerini güçlendiren, şiddeti özendirmeyen, cinsiyetçiliği pekiştirmeyen ve ayrımcılığı çağrıştırmayan yeni ve 2. el oyuncaklardan oluşan Oyuncak Kütüphanesi, 1 yıl önce sosyal medyadan yapılan bir oyuncak çağrısı ve devamında ülkenin hatta dünyanın dört bir yanından gelen dayanışmayla kuruldu ve Sur içindeki birçok çocuğa ulaştı.

'HERKES 'OYUNCAĞIN KÜTÜPHANESİ Mİ OLURMUŞ' DEMİŞTİ'

Üyelik sistemiyle işleyen kütüphaneye çocuklar gelip istedikleri oyuncağı alıyor ve 1 hafta sonra yenisi ile değiştirmek üzere getiriyorlar. Oyuncak Kütüphanesi’nin işleyişinden sorumlu olan dernek gönüllüsü Derya Akman, Diyarbakır Gazete'ye yaptığı konuşmada, "Oyuncak Kütüphanesi ile Sur’da oyuncağa erişemeyen yüzlerce çocuğun oyuncakla oynamasını sağladık. Kampanyaya başladığımızda herkes 'oyuncağın kütüphanesi mi olurmuş' demişti ama kurduktan sonra ne kadar önemli bir iş yaptığımızın farkına vardılar. Oyun en temel çocuk hakkı fakat burada yaşayan çocuklar bir yandan yoksulluk içinde yaşıyor ve küçük yaşta çalışmaya başlıyorlar öte yandan ülkedeki politik gerilimlerden ilk önce etkilenen bir bölgede yaşadıkları için doğrudan onlar etkileniyor. Oyuncak kütüphanesinde çocuklara oyuncağı vermek yerine 1 hafta oynayıp getirmelerini isteyerek, hem yeni bir oyuncak almayıp gereksiz tüketimin önüne geçmeye çalışıyoruz, hem de derneğimizin dayanışma ağını güçlendiriyoruz. Çünkü kütüphane sayesinde yüzlerce gönüllümüz oldu dünyanın her tarafından. Ayrıca oyuncak alan çocuklar kendilerinden sonraki çocuklar için 1 hafta boyunca ellerinden geldiği kadar oyuncaklarını temiz kullanıyorlar. Böylelikle çocuklar arasında görünmeyen bir dayanışma kurulmuş oldu” dedi.

'KÜTÜPHANEYİ YENİLEME KARARI ALDIK'

Oyuncak Kütüphanesi’ni yenilediklerini belirten Akman, “Çocuklar ne kadar temiz kullansalar da elbette çokça oyuncak kırıldı, kullanılamaz hale geldi. Bundan dolayı kütüphaneyi yenileme kararı aldık. Eğer evinde kullanılacak halde oyuncağı olan varsa cinsiyetçiliği ve şiddeti özendirmeyen oyuncakları bizimle paylaşırlarsa çok seviniriz’’ dedi.