Bekâr babalar erken ölüyor

Eşinden ayrı ve çocuklarıyla birlikte yaşayan babaların yaşam sürelerinin diğer insanlardan daha kısa olduğu ortaya çıktı. Bekâr babalar, yalnız annelere ya da çiftlere oranla daha az yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada’da yapılan kapsamlı bir araştırma, bekâr babaların hayat süresinin, bekâr annelere ya da çiftlere kıyasla daha kısa olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma 11 yıl boyunca 40 binden fazla insanı takip etti ve bekâr babaların hem daha erken öldüklerini hem de en sağlıksız hayat tarzlarına sahip olduklarını saptadı.

Lancet Kamu Sağlığı (Lancet Public Health) dergisinde yayımlanan çalışma, bekâr babaların neden daha erken öldüklerini kesin olarak belirleyemedi ama yaş, hayat tarzı ve sosyo-demografik özelliklere bakıldığında, diğer ebeveynlere kıyasla ölüm risklerinin iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

KALP VE KANSER RİSKİ DAHA YÜKSEK

Araştırmaya göre bekâr babalar daha az sebze ve meyve yiyor, diğer ebeveyn türlerine göre kontrolsüz alkol tüketimine daha meyilli oluyorlar. Kalp hastalıkları ve kansere yakalanmaları da daha olası. Kanada’daki Klinik Değerlendirme Çalışmaları Merkezi’nde görevli bir bilim insanı olan araştırma lideri Maria Chiu “Araştırmamız erken ölümün net sebebini saptayamadı” diyor: “Ancak bekâr babaların sağlıksız hayat tarzlarına sahip olma eğilimi gösterdiklerini saptadık. Bu, yüksek risk teşkil eden bu grubun sağlık koşullarını iyileştirmek hususunda mühim bir nokta.”

ABD ve pek çok başka ülkede çoğunlukla bekâr anneler hane geçimini sağlamaktan sorumlu görünse de, Pew Araştırma Merkezi’nin rakamlarına göre bekâr babalar da Amerika’da yaklaşık yüzde 8 oranında aile lideri. Oran, Birleşik Krallık’taki orana benziyor. Ailelerin yüzde 10’u bekâr babalar eliyle geçimini sağlıyor.

İSVEÇ'TE DE BENZER SONUÇ

Öte yandan, bu kişilerin sağlık durumları üzerine oldukça az araştırma yapılmış. Yeni araştırma, Kanada Toplum Sağlığı anketine katılan 40 bin 490 kişiyi kapsıyor. Ortalama yaş 41 ile 46 arasında bulunurken, örnek grup 871 bekâr babayı, 4 bin 590 bekâr anneyi, eşleri olan 16 bin 341 babayı ve 18 bin 688 anneyi değerlendirdi.

Sonrasında takip edilen kişilerden 693 tanesinin anketin yapıldığı tarihten sonraki ilk 10 yıl içinde hayatlarını kaybettikleri ortaya çıktı. Bekâr babalar bu dönemde hayatını yitiren katılımcıların başında geliyordu. Eş sahibi anneler ise listenin en altındaydı. İsveç’te 600 bin kişi üzerinde yapılan benzer bir araştırma da velayet sahibi bekâr babaların annelere kıyasla daha erken öldüklerini gösteriyordu; ancak aradaki fark daha küçüktü.

Araştırmacılar babaların sosyal yardıma ve çocuk yardımına erişimlerinin daha düşük olduğunu ve bunun sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor. Ne var ki bekâr babalar ankette verdikleri cevaplarda toplumun sorumlu bir parçası olduklarını ve düzenli olarak doktora gitme eğilimlerinin daha yüksek olduğunu belirtmişler. Araştırmacılar daha yüksek risk taşıyan bir grubu oluşturan bu kesimin durumu hakkında sağlık personelinin de bilinçli olması gerektiğini düşünüyor.

Dr. Chiu, “Araştırmamız bekâr babaların ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ve kamusal sağlık alanında bunu da gözeten politikaların işletilmesi gerekliğini ortaya koyuyor,” diyor. Bekâr babalarda tespit edilen yüksek ölüm oranlarında çocukların bir etkisi olmadığı görülüyor. İsveç’teki araştırmaya göre, çocukları ile birlikte yaşayan babalar yalnız yaşayan çocuksuz erkeklere göre daha uzun bir ömre sahipler. (Çeviren: İdil Karşıt)