Finlandiya'da cırcır böcekli ekmek satışı başlıyor

Finlandiya'da cırcır böcekli ekmekler bugün satışa sunuluyor. Her bir somunun içinde 70 kadar cırcır böceği olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya'nın en büyük gıda şirketlerinden biri olan Fazer grubu 'Fazer Sirkkaleipa' adlı ekmeği yarın süreceğini açıkladı. Fazer grubunun unlu mamuller bölümü yöneticisi Markus Hellstrom bir somun ekmeğin içinde çiftlikte yetiştirilen 70 kadar cırcır böceği olacağını söyledi.

Sputnik'in haberine göre böceklerin ekmeğin ağırlığının yüzde 3'ünü oluşturacağını belirten Hellstrom "Finlandiyalılar yeni şeyleri denemeyi seviyor" dedi. Hellstrom yaptırdıkları bir ankete göre Finlandiyalılar ekmekte önce 'lezzet ve tazelik' ardığını tespit ettiklerini belirtti.

Fazer'ın inovasyon bölümü başkanı Juhani Sibakov ise İskandinav ülkelerinde yapılan bir ankete göre 'Böceklere en çok Finlerin olumlu yaklaştığının' ortaya çıktığını belirtti. "Lezzeti artırmak için çıtır çıtır hamur kullandık" diyen Sibakov elde ettikleri sonucun 'leziz ve besleyici' olduğunu belirtti.

Yetkili, 'Fazer Sirkkaleipa' adlı ekmeğin iyi bir protein kaynağı olduğunu ve içindeki böcekler nedeniyle iyi yağ asitleri, kalsiyum, demir ve B12 vitamini içerdiğini aktardı.

'BÖCEKLERİN BESLENMESİ BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDAN DAHA MASRAFSIZ'

Finlandiya'da böceklerin gıda ürünü olarak satışına 1 Kasım'dan itibaren izin verilmişti.

İsviçre'de de süpermarket zinciri Coop eylül ayında böcekten yapılan burger ve köfteleri satmaya başlamıştı.

Belçika, İngiltere, Danimarka ve Hollanda'daki süpermerket raflarında da gıda kaynağı olarak böcekleri bulmak mümkün.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) böceklerin insan gıdası kaynağı olarak yüksek oranda protein ve mineraller içerdiğini vurgulamıştı.

Örgüt ayrıca böceklerin çoğunun büyükbaş ve küçükbaş hayvanların çoğundan daha az sera gazı ve amonyak ürettiğini, beslenmeleri için de daha az para ve yer gerektiğini belirtmişti.