'Çernobil'de Türkiye'deyseniz kan alamıyoruz'

ABD'de bir Türk vatandaşı Çernobil sırasında Türkiye'de olduğu için kan bağışı yapamadı. İbrahim Yaşasın'a tükettiği çay ve fındığın markası bile soruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’de yaşayan İbrahim Yaşasın, kan bağışı yapmak istediği kurumda formu doldurduktan sonra “Türk olduğunuz için kan alamıyoruz” cevabıyla karşı karşıya kaldı. One Blood Foundation (Bir Kan Vakfı) kuruluşuna başvurmuş olan Yaşasın, ilk başta ırkçı bir tutuma maruz kaldığını düşünerek tepki gösterdi ve vakfı şikayet edeceğini söyledi. Öte yandan, kurumun görevlisi Çernobil kazasını gerekçe gösterdi.

ÇAY VE FINDIK MARKALARINI BİLE SORDULAR

İbrahim Yaşasın'ın tepkileri üstüne One Blood Foundation çalışanı, “Türkiye’de hangi yıllarda yaşadınız? Askerlik yaptınız mı? 1986’da size yumurta, çay, fındık gibi gıdalar yedirildi mi?’ şeklinde sorular sordu. İbrahim Yaşasın olumlu cevap verince de “Askerliğinizi yaptınız mı” sorusunun ardından o dönemdeki bazı fındık ve çay markalarının isimlerini vermesini istediler. Kurum, “deli dana” riskine karşı çıkarılan yasalara da vurgu yaptı.

Gazete Habertürk'ten Leyla Ünal ve Melis İnce’nin ulaştığı ‘One Blood Foundation, kan bağışı politikasını “ ABD Federal Sağlık Kanunları’na göre 1980-1996 yılları arasında Türkiye’nin de olduğu Avrupa ülkelerinde en az 5 ay geçiren kişilerin kan bağışını kabul edemiyoruz” sözleriyle açıkladı. Özellikle bir süre İngiltere ve Fransa vatandaşlarını reddettiklerini söyleyen vakıf, 2 1 ile 37 yaş aralığında bulunan Avrupa vatandaşlarının kanlarının Creutzfeldt-Jakob hastalığı (CJD) ve deli dana hastalığının (BSE) taşıyıcısı olma olasılığı yüzünden geri çevrildiğini beyan etti.

İbrahim Yaşasın ise bu tecrübesini “Hayatımın şokunu yaşıyordum. Buna dair bir belge verilmedi ancak böyle bir önlem almaları beni hem sistemlerine hayran bıraktı hem de şaşırttı” sözleriyle niteledi.