'Küresel tecavüz salgını'

Equality Now örgütünün 8 Mart raporunda, kadın haklarını konusunda karanlık tablo: "Birçok ülkede yasalar kadınları korumak bir yana, tecavüzün önünü açıyor. Tecavüz, büyük ölçüde gözardı edilen küresel bir salgın."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Equality Now (Eşitlik Şimdi)' isimli kuruluşun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı rapor, kadın hakları konusunda karanlık bir tablo çizdi. Raporda, çok sayıda ülkedeki yasaların kadınları tecavüzden korumak konusunda yetersiz kaldığına dikkat çekildi; bu durumun bir 'cinsel şiddet salgını'na yol açtığı tespiti yapıldı.

73 ülkede yapılan araştırmalara dayanarak hazırlanan, 'Dünyanın Utancı: Küresel Tecavüz Salgını' başlıklı raporda öne çıkarılan veriler şöyle:

raporr .

1- Tecavüz, büyük ölçüde gözardı edilen küresel bir salgın. UNICEF'e göre, dünya çapında her 10 kız çocuğundan biri tecavüze veya tacize maruz bırakılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kadınların yüzde 7'si (ki bu oranın içinde eşleri veya sevgilileri yok) tacize uğruyor. Bununla birlikte, yasalar kadınları korumakta yetersiz.

2. Bir kadının eşinin tecavüzüne uğraması en az 10 ülkede açıkça yasal. Bu ülkeler, Gana, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Lesotho, Nijerya, Umman, Singapur, Sri Lanka ve Tanzanya. Bu ülkelerin dördündeyse, tecavüze uğrayan kadın 'çocuk gelin' olduğunda veya söz konusu evlilik, evlenme yaşına dair yasaları ihlal ettiğinde bile, 'evlilik içi tecavüz' yasadışı sayılmıyor.

3- En az dokuz ülkede, tecavüzcü veya tacizci mağdurla evlenmesi halinde ceza almaktan kurtulabiliyor. Bu ülkeler, Bahreyn, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Filistin, Filipinler, Tacikistan ve Tunus.

4- En az 12 ülkede, eğer tecavüzcü mağdur ettiği kişi veya bu kişinin ailesiyle maddi veya manevi bir 'anlaşma'ya varırsa, ceza almaktan kurutuluyor. Bu ülkeler, Belçika, Hırvatistan, Irak, Ürdün, Kazakistan, Lübnan, Filistin, Nijerya, Romanya, Rusya, Singapur ve Tayland.

5- Tecavüz en az 15 ülkede bir şiddet eylemi olarak değil, ahlaki bir durum olarak ele alınıyor. Afganistan, Belçika, Çin, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Lüksemburg, Hollanda, Nijerya, Pakistan, Filistin, Peru, Singapur, Tayvan ve Yemen'deki tecavüz yasalarında, 'onur', 'bekaret', 'ahlak' veya 'küçümsenmek' gibi cinsiyetçi bir terminoloji söz konusu.

6- Bir dizi ülkede mağduru zor durumda bırakacak türden kanıtlar ve tanıklar aranıyor. Sözgelimi, Lübnan, Malavi, Pakistan, Panama, Peru ve Yemen'de, bir tecavüz mağdurunun devlet tarafından atanmış doktorların ayrıntılı muayenesinden geçmesi şart koşuluyor. Kuruluşa göre, bu doktorların sayısı yetersiz.

7- Bir dizi ülkedeki tecavüz davalarında, kanıtlardan ziyade yargıçların şahsi kanaatleri rol oynuyor. (Dış Haberler)

RAPORUN TAM METNİ