En tehlikeli bağımlılık: Yemekolizmin 

Yemek yemeği çok seviyorum deyip geçmeyin. Fazla yemek yemekle tehlikeli bir bağımlılıkla karşı karşıya olabilirsiniz. Doktor Funda Şensoy yemekolizmin çaresinin sadece diyet yapmak olmadığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fazla yemek yemek tehlikeli bağımlılıklar arasında yer alıyor ve yemekolizm olarak adlandırılıyor. Tıpkı bir madde bağımlısının kendisini iyi hissetmek için bağımlısı olduğu maddeyi kullanması gibi, bedeni ve kilosu ile barışık olmayan insan da beslenmek için değil, kendisini iyi hissetmek için yemeye başlıyor. Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Funda Şensoy, “Yemekolizm, insan ruhunun hastalığıdır ve tek başına diyet ile sorun çözülemez” uyarısında bulunuyor.

“Yemekolizmin tedavisi alkol ve diğer madde bağımlılıklarından çok daha zordur” diyen Şensoy, “Çünkü bağımlısı olduğunuz diğer maddeleri bırakabilirsiniz. Ama yiyecekten tümüyle vazgeçmek olası değildir ve olanaksızdır da” tespitinde bulunuyor.

Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Funda Şensoy konu hakkında şu uyarılarda bulunuyor: Yemekolik kendini güçsüz hisseder. Yiyecek ondan güçlüdür. Çünkü onu kontrol altına almıştır; çok yese de az yese de... Yemekoliklik çok acı verici ve yüzeyden bakıldığında, insanın kendi kendini mahvettiği bir etkinliktir. Yemekoliklik semptomu çok hızlı gelişir ve insanı acı verecek kadar sarar.

YEMEKOLİKLİK NEDİR?

Fiziksel bakımdan acıkmadan yemek,

ya diyet yapmanın ya da tıka basa yemenin gizlediği, yiyecek karşısında kontrolün kaybedildiği duygusu,

zamanın çoğunu yemek ve şişmanlık hakkında düşünüp, kaygılanmakla geçirmek,

vücudunuzla ilgili berbat şeyler hissetmek.

Bedenin hapsinden kurtulmak için düşüncelerin hapsinden kurtulmak gerekiyor. Tedavi için önce teşhis gereklidir.  Kilo sorunlarınızın bir sonucudur, sorunlarınızın nedeni değil. (HABER MERKEZİ)