Yılın sözcüğü: Post-gerçek

Oxford Sözlüğü, yılın kelimesini 'post-gerçek' olarak seçti. Sözcük, duygusal karar ve inançların objektif gerçeklere baskın geldiği durumlar için kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her sene 'yılın sözcüğü'nü seçen Oxford Sözlüğü (Oxford Dictionaries), bu kez siyasi bir tercih yaptı. 2016'nın kelimesi, 'post-gerçek (post-truth)' olarak belirlendi.

'Post-gerçek', Oxford sözlüğü tarafından bir sıfat olarak tanımlandı; anlamı da şöyle verildi: "Objektif gerçeklerin, kamuoyunun görüşünü belirlemede duygulara hitap etmekten ve kişisel inançlardan daha az etkili olduğu durumlar veya koşullarla ilgili kullanılır."

Sözlüğün editörleri, 'post-gerçek' kelimesinin geçen yıla kıyasla 2016'da yüzde 2 bin oranında arttığını belirtti. Açıklamada, bu durumun İngiltere'deki AB üyeliği ve ABD'deki başkanlık seçimleri bağlamında meydana geldiği vurgulandı.

Oxford Sözlüğü her sene, 'bir önceki yılın dile yansıması'nı anlatmak için bir sözcük seçiyor. Geçen yılın kelimesinin 'emoji' seçilmesi tartışma yaratmıştı. (Dış Haberler)