'Eşcinseller yardım isteyince polisler alay ediyor'

İstanbul'da başı kesilmiş halde bulunan Suriyeli eşcinsel Wisam Sankari'nin ev arkadaşları can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle konuşmaktan çekiniyor. Kaos GL editörü Yıldız Tar, Türkiye'deki mülteci eşcinsellerin yaşadıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İç savaştan kaçıp İstanbul’a gelen Suriyeli eşcinsel Wisam Sankari başı kesilerek öldürüldü. Sankari'nin Yenikapı'da bulunan cansız bedeni tanınmaz haldeydi. Wisam Sankari'nin öldürülmeden önce, tehdit edildiğini belirterek can güvenliğinin olmadığını söylediği basına yansıdı.

Sankari'nin İstanbul'da birlikte kaldığı ev arkadaşlarıyla görüşmek için ölüm haberini duyuran Kaos GL Derneği ile irtibata geçtik. Ancak, Kaos GL yöneticileri, Sankari'nin ev arkadaşlarının can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle basına konuşmak istemediklerini söyledi.

'CAYDIRICI YAPTIRIM YOK'

Kaos GL editörü Yıldız Tar, Türkiye'de LGBTİ olarak yaşamanın çok zor olduğunu belirtirken, mülteci LGBTİ bireyler için durumun çok daha kötü olduğunu söyledi:

“Türkiye'de yaşayan eşcinseller sokaklarda gezerken her an saldırıya uğrayacakları düşüncesiyle yaşıyor. Sankari gibi birçok eşcinsel, homofobik saldırılara maruz kalıyor. Türkiye'de homofobik saldırganlara ve ırkçılara hukuki yaptırımlar caydırıcı olmadığı için buna benzeyen vakalar ne yazık ki artarak devam ediyor. Türkiye topraklarında 'Suriyeli LGBTİ' olmak bu coğrafya topraklarında kimsesiz, yalnız olmak ve her türlü saldırıya açık olmak anlamına geliyor.”

'POLİS ÖNLEM ALMIYOR'

Ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ'lerin polise şikayette bulundukları zaman emniyet görevlilerinin alay ettiğini söyleyen Tar, şunları aktardı:

“Kolluk görevlileri saldırılara maruz kalan LGBTİ'lerle alay ederek eşcinsellere hakaret ediyor. Bu yüzden ırkçılığa, saldırılara maruz kalan eşcinseller de durumu emniyete bildirmek istemiyor. Olayı emniyete bildiren LGBTİ'ler hakkında hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Bu durum ekstra ayrımcılık yaratıyor. Birçok nefret cinayetinin ardından katiller yakalanmıyor. Tutuklanan katiller ise haksız tahrik indiriminden faydalanıyor. İstanbul'da öldürülen Suriyeli eşcinsel Sankari bunlardan sadece biri. Böyle olduğu zaman eşcinsellere olan saldırılar da artıyor. Suriyeli mülteci eşcinselleri düşündüğümüzde bu durum daha da kötü bir hal alıyor. Örneğin, 2 yıl önce tanıştığım Suriyeli bir eşcinsel çalıştığı yerden parasını alamadı. Patrondan parasını istediğinde ise patronu ona git beni istedİğin yere şikayet et cevabını veriyordu. Bütün sorumluluk burada devlete düşüyor. Ortada bütün toplumu etkileyen bir durum var.”

'KATİLLERİ BULUNMALI'

Tar, Türkiye'de yaşayan yabancılara kimliğine ve cinsiyetine bakılmadan “ Mülteciler hoş geldiniz” denilmesi gerektiğini belirtirken "Türkiye'de yaşayan bütün eşcinsellerin haklarını korumak için devletin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Sankari'nin katilleri en kısa sürede bulunmalıdır" dedi.

NEREYE GÖMÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR

Wisam Sankari

İstanbul Yenikapı'da kafası kesilerek öldürülen Suriyeli eşcinsel Wisam Sankari'nin cenazesinin nereye gömüldüğünü öğrenmek için İstanbul 1. Bölge Mezarlık Müdür Yardımcılığı'nı aradık. Sankari'nin cenazenin nereye gömüldüğünü ilişkin ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını söylediler. Konuyla ilgili olarak açıklama yapmak istemediklerini de eklediler.

KAÇIRILIP TECAVÜZE UĞRADI

Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Wisam Sankari 30 Temmuz akşamı Aksaray'daki evinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Suriyeli eşcinsel Muhammed Wisam Sankari, İstanbul Yenikapı'da kafası kesilmiş ve vücudu tanınmaz halde bulundu.

Daha önce tehdit edilen, kalabalık bir erkek grubu tarafından kaçırılan ve tecavüze uğrayan Wisam, hayatı tehlike altında olduğu için mülteci olarak başka bir ülkeye gitmeye çalışıyordu.

Wisam'ın ev arkadaşı, yaşanan tehditlerin ardından polise başvurduklarını fakat herhangi bir sonuç almadıklarını söylemişti.