Havai fişek davası: İşçilere ölümü reva gören kanlı zihniyete düşmanız

Hendek'teki havai fişek fabrikası patlaması davasının altıncı duruşmasında mahkeme, tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Duruşma öncesi patlamada vefat edenlerin ve yaralıların aileleri “Hendek için Adalet” yazılı pankartla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sakarya Hendek’teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamaya ilişkin açılan davanın altıncı duruşması bugün Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce Ferizli ilçesinde bulunan cezaevi kampüsündeki salonda başladı.

Tutuklu sanıklar, Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu’nun Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldığı duruşma öncesi patlamada vefat edenlerin ve yaralıların aileleri “Hendek için Adalet” yazılı pankartla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Dava kapsamında ikisi tutuklu yedi sanık hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası isteniyor.

‘SON NEFESİMİZİ VERENE KADAR BU YOLDAYIZ’

Açıklamada konuşan, patlamada abisi Halis Yılmaz’ı kaybeden Merve Nur Yılmaz, “Bizler katledilen yakınlarımızın haklarını aradığımız için şovmen, provokatör, sermaye ve patron düşmanı ilan edildik. Biz ne onlara ne de sermayelerine düşmanız! Biz işçilere ölümü reva gören kanlı zihniyetlere düşmanız. Bu saatten sonra nasıl harekete, tehdide maruz kalsak da bu işin peşini bırakmayacağız” dedi. Patlamada vefat eden Sebahattin Tepeçınar'ın ablası Hatun Tepeçınar ise konuşmasında “Sonuna kadar bu yoldayız. İşçiler haklarını alana kadar, adalet yerini bulana, son nefesimizi verene kadar biz bu yoldayız” ifadelerini kullandı.

SANIK AVUKATLARININ YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşma saat 10.30 itibariyle başladı. Taraf vekillerine dosya kapsamına alınan bilirkişi ek raporuna karşı beyanları soruldu. Müştekiler, vekillerin rapora karşı yazılı beyanda bulunacağını belirtti. Konuya ilişkin Avukat Can Atalay, "Dosya kapsamına yazılı beyanlar sunulduktan sonra mütalaa alınması usulen doğru olacaktır” dedi. Sanık Yaşar Çoşkun ve Hasan Ali Velioğlu, müdafi bilirkişi raporuna karşı itirazlarını belirterek dosya kapsamına uzman mütalaası sundu. Yaşar Coşkun’un avukatı Asena Aslan Burak, bilirkişi raporuna itirazlarını belirterek, sabotaj iddialarını tekrarladı. Yaşar Coşkun’un bir diğer avukatı Abdurrahim Burak da bilirkişi raporuna itirazlarını tekrarladı, mahkemeden yeni bir rapor alınmasını talep etti.

Savcılık mütalaasında “Sanık müdafilerinin yeni rapor alınması taleplerini mahkemenin takdirine bırakıyoruz” ifadelerine yer verildi. Sanık avukatlarının yeni bilirkişi alınması yönündeki talepleri, dosyada değişen delil durumu bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi.

SAVCILIK BİLİNÇLİ TAKSİRLE BİRDEN FAZLA KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLMA SUÇUNDAN CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Savcılık ikisi tutuklu toplam yedi sanık hakkında verdiği esas mütalaasında, sanıklar Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğunu, sanık Hasan Ali Velioğlu'nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fabrikada fiilen bu sıfatla görev yaptığını açıkladı. Savcılık ayrıca sanık Erşan Öztürk'ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, sanık Asiye Angın ve katılan sanık Ahmet Çağırıcı'nın işveren vekili sıfatlarının bulunduğunu ve olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının olduğunu, sanık Aslı Bozkurt da ihmal ve kusurunun bulunduğu belirtti.

PATRON COŞKUN’UN AVUKATLARI EK SÜRE İSTEDİ

Sanık Yaşar Coşkun’un avukatı Abdürrahim Burak, savcılığın mütalaası üzerine “Sunduğumuz uzman raporu heyetçe dikkate alınmadan reddedilmiş, savcılık okumadan mütalaasını bildirmiştir. Bu bizim temyiz gerekçemiz olacaktır.” dedi. Coşkun’un bir diğer avukatı Asena Aslan Burak ise savcılığın mütalaasına karşı beyanda bulunmak için üç aydan az olmamak üzere süre istedi.

MAHKEME SANIKLARIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERDİ

Sanık Yaşar Coşkun’un avukatı Abdullah Tekneci'nin müşteki vekillerine yönelik el hareketleri yapması üzerine duruşma salonunda gerginlik yaşandı. Gerginlik sırasında müştekilerden fenalaşanlar oldu. Sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrasında duruşmaya ara verildi. Ara sonrası devam eden duruşmada, mahkeme tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi 31 Ocak 2022 günü olarak belirlendi. (DUVAR)