Hatay’da tiyatro oyunu, ‘müstehcenlik’ gerekçesiyle iptal edildi

“Karahindiba" oyunu, Hatay Valiliği tarafından ‘uygun görülmemiştir’ gerekçesiyle iptal edildi. Oyuncu Sertaç Demir oyunun, oyunda geçen ‘testis’ kelimesinden dolayı iptal edildiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay'ın Antakya ilçesinde dün akşam Meclis Kültür Merkezi’nde sahnelenmesi beklenen “Karahindiba” isimli tek kişilik tiyatro oyunu, Hatay Valiliği tarafından “uygun görülmemiştir” denilerek iptal edildi.

Sinan Sülün'ün gündelik hayattaki toplumsal ilişkileri, işsizliği ve trajikomik iş görüşmelerini konu alan kitabı “Karahindiba”, Mask-Kara Tiyatrosu tarafından oyunlaştırıldı. Sertaç Demir tarafından uyarlanan oyunun yönetmenliğini Cevdet Bayram üstlendi.

Oyun yıllardır birçok defa İstanbul ve Hatay'da da sahnelendi. Oyunu son olarak 25 Eylül’de, Hatay'ın Samandağ ilçesinde sahnelediklerini belirten tiyatro oyuncusu Sertaç Demir, “Oyuna 4 saat kala bana bir gerekçe gösterilmeden oyunum iptal edildi. 'Uygun görülmemiştir' ne demek. Defalarca oynanan, okullarda oynanan bir oyun. Yasal hakkımızı kullanıp, itiraz edeceğiz” dedi.

'DEFALARCA OYNANAN OYUN ŞİMDİ Mİ SORUN OLDU'

Demir, resmi yazıda açıkça gerekçe yazılmasa da aldığı bir duyuma göre oyunda müstehcenlik olduğu için iptal edildiğini söyledi:

“Oyunda testis kelimesi geçtiği için müstehcenlik içerdiği gerekçesi ile oyun iptal edildiği duyumu aldım. Bana bunu direkt demediler. Vücudun bir organı olan testis nasıl bir müstehcenlik barındırır ki anlamakta zorlanıyorum. Ve defalarca oynandı bu oyun, yıllardır sorun olmuyor da şimdi mi oldu.”

'TESTİS KELİMESİ HASTALIK ANLATIRKEN KULLANILDI'

Sertaç Demir, konuyla ilgili bugün bir basın açıklaması yaptı. Oyunun, ülkenin birçok il ve ilçesinde 50’den fazla, öncesinden Hatay’da da Antakya, Samandağ, Arsuz ve İskenderun ilçelerinde 10 defa sergilendiğini belirten Sertaç Demir, “En büyük hayali yazar olmak olan oyun karakteri Adnan Çubuk’un hastalık ve işsizlik kıskacı içinde yaşadığı çelişkileri; yaşadığı hastalığı tarif ederken hiçbir hakaret, cinsellik veya küfür anlamı olmadan tamamen tıbbi anlamıyla kullandığı ‘testis’ kelimesi ‘müstehcen, toplum ahlakına aykırı’ olduğu beyan edildi” diye konuştu.

'MAĞDURİYETİM GİDERİLSİN'

Oyun metninin müstehcen, toplum ahlakına aykırı olduğunu düşünmediğini, Hatay Valiliği Yatırım İzleme Müdürlüğü’ne (YİKOB) Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yazılan görüş yazısını Bilgi Edinme Kanunu kapsamında talep ettiğini aktaran Demir, oyunun oynanmasına saatler kala iptal edilmesinin yarattığı mağduriyetin giderilmesini, Meclis Kültür ve Sanat Merkezi’nin yeniden kullanımına açılmasını istedi.