Hatay'da bütçe eylemi: 2022 bütçesi 'Geçinemiyoruz' diyenlerin talepleri gözetilerek yapılmalı

Hatay’da emek, meslek örgütleri, halkın geçinemediğini, her gün güne zamlarla uyandığını belirterek, 2022 bütçesinin halkın talepleri doğrultusunda yapılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’da emek, meslek örgütü, sendika ve siyasi partiler ekonomik kriz, zamlar ve işsizliğe dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Antakya Künefeciler Meydanı’nda yapılan eyleme katılanlar adına açıklamayı Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş yaptı.

"Hükümetin ekonomi şahlanıyor söyleminin bir avuç sermayedar için geçerli olduğunu, halkın alım gücünün düştüğünü, işsizliğin her gün arttığını, her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle yattığını" söyleyen Tıraş, her gün yeni güne daha da yoksullaşarak uyanıldığını belirtti.

'TÜRKİYE’DE BÜTÇE YANDAŞLARA AKTARIMIN ARACINA DÜŞTÜ'

Bu zorlu süreçte TBMM’de herkesin geleceğini yakından ilgilendiren, 2022 Bütçe Yasa Teklifi'nin görüşüldüğünü, bütçede gelirlerin kimlerden sağlanacağı ve kimler için harcanacağının belirlendiğine dikkat çeken Özgür Tıraş, “Sosyal devletlerde oluşturulan bütçeyle üreten kesimin hakkı korunur. Ancak Türkiye’de yıllardır bütçeler sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı haline dönüşmüştür” dedi.

Türkiye’nin salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri olduğunu, işçi ve emekçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediğini vurgulayan Tıraş, halkın cebinden alınanların eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil de işverenlere-patronlara, yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği, ‘hazine garantisi’, faiz olarak aktarıldığının altını çizdi.

'TÜM GIDA ÜRÜNLERİNDE KDV SIFIRLANMALI'

Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükünün hafifletilmesini, bütçe gelirlerini büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmasını, elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarının vergi ve kesintiden muaf tutulmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, tüm gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, herkese temel gelir güvencesi sağlanmasını talep eden Özgür Tıraş, herkesi 2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken “Geçinemiyoruz” diye haykıran milyonların talepleriyle omuz omuza mücadeleye çağırdı.

Etiketler Hatay Eğitim Sen