Hatay'da 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranının artması Meclis gündeminde

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Hatay'da, 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranının artmasına dair Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Hatay'da, 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranının artmasına dair Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek’in Meclis Araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"6 Şubat’ta Maraş, 20 Şubat’ta Hatay merkezli gerçekleşen ve son derece ağır ve acı sonuçları olan depremler yaşanmış, bu depremler on bir kent, yüz on üç ilçe ile yaklaşık 15 milyonu aşkın insanı etkilemiştir.  On binlerce insan hayatını kaybetmiş, yüzbinlerce insan da yaralanmıştır. Aradan geçen bir yıla rağmen deprem bölgesinde birçok sorun hala devam etmektedir. Bu sorunların başında ise insani gıdaya ulaşım noktasında yaşanan sorunlar ve yurttaşların yetersiz beslenmeden dolayı sağlık problemleri yaşamasıdır. Geçtiğimiz günlerde Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da, çocukların beslenme durumunu araştırdığı rapor basına ve kamuoyunda yer buldu. Raporda Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde sosyoekonomik koşulları farklı ailelerden 600’e yakın çocuğun gözlemlendiği araştırmadan elde edilen bulgulara göre, yetersiz beslenen 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranı artmıştır. Gözlemlenen ailelerin sadece üçte birinin gıdaya düzenli erişebildiğine dikkat çekilen raporda, ailelerin onda birinin bir mutfağı dahi olmadığı, çocuklarda önemli oranda bodurluk ve zayıflık saptandığı kaydedildi. Bebeklerin yaklaşık yarısının anne sütü alamadığına vurgu yapılan açıklamada, "Kuşkusuz bunlar geleceğe izi kalacak çok önemli sorunlardır" denildi.   

TTB’nin toplam 564 çocuk ve aileleriyle görüşülerek yaptığı araştırma sonuçlarından öne çıkanlar şöyle:

• Ailelerin dörtte üçünden (yüzde 76,3) fazlasının güvenceli bir işi yoktur, yarısından fazlası (yüzde 56,7) düzenli gelire sahip değildir.

• Ailelerin yüzde 10,3’ünün kendine ait mutfağı yoktur.

• Ailelerin sadece üçte birinin (yüzde 33,5) gıdaya düzenli erişimi vardır.

• Ailelerin üçte biri uygun gıda saklama koşullarına sahip değildir. Saklama koşullarındaki yetersizliğin nedenleri arasında buzdolabının yokluğu, küçük olması ve elektrik kesintisidir.

• Ailelerin neredeyse yarısının suya erişimi yok ya da yetersizdir. Bunun nedeni olarak dağıtım eksikliği, yetersizliği ve su kesintisi saptanmıştır.

• Annelerin yüzde 90,6’sının anadili Arapça’dır.

• Beş yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık gözlemlenmektedir.

• Günlük öğüne sahip olmayan çocuklar yaşla birlikte artmaktadır ve dört yaşta yüzde 7,2’yi bulmaktadır.

• Çocuklar yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmesi gerekirken depremzede çocukların yaklaşık yarısı anne sütü almamaktadır.

• Beş yaş altı çocukların sebze ve meyve ile tahıl tüketiminin yeterliliği diğer besin gruplarına göre daha yüksektir (sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 44,3), yine de istenen düzeylerin çok altındadır. Et ve et ürünleri, yağ, baklagil ve süt ve sütü ürünleri yeterli tüketimleri oldukça düşüktür (sırası ile yüzde 17,7; yüzde 11,2; yüzde 5,8 ve yüzde 5,6). Çocukların yüzde 42,9’u günde en az bir kez yüksek enerjili paketli (abur cubur) gıda tüketirken; bu sıklık 24-35 aylık çocuklarda yüzde 53,9’a, 36-47 aylık çocuklarda yüzde 54,6’ya ve 48-59 aylık çocuklarda yüzde 56,2’ye yükselmektedir.

• Beş yaş altı çocukların yüzde 6,2’sinde bodurluk (yüzde 3,7’si bodur, yüzde 2,5’i çok bodur); yüzde 8,9’unda zayıflık (yüzde 5,5’i zayıf, yüzde 3,4’ü çok zayıf) ve yüzde 4,4’ün aşırı kiloluluk belirlenmiştir.

• Bodurluk sıklığı iki yaşın altında daha yüksektir (0-11 ay çocuklarda yüzde 11,3 ve 12-23 ay çocuklarda yüzde 10,5).

• Yaşa göre zayıflık en fazla 0-11 aylık çocuklarda görülmektedir.

• Aşırı kiloluluk belirgin şekilde en fazla 0-11 ay çocuklarda gözlenmiştir. Bu yaş grubunda toplamda aşırı kiloluluk sıklığı yüzde 14,5 iken, bu hız erkek çocuklarında yüzde 13,3, kız çocuklarında yüzde 15,4’tür.

• Mülteci nüfusta toplamda bodurluk sıklığı yüzde 8,8 iken çok bodurluk yüzde 3,8, bodurluk yüzde 5’tir. Zayıflık toplamda yüzde 6,3 iken çok zayıf prevalansı yüzde 2,5 ve zayıf prevalansı yüzde 3,8’dir. Mülteci çocuklarda aşırı kiloluluk prevalansı ise yüzde 5,7’dir.

• Boy açısından değerlendirildiğinde 45 çocukta (yüzde 21,7) persentilde değişiklik olmamasına karşın, 75 çocukta (yüzde 36,2) persentilde gerileme saptanmıştır.

• Ağırlık açısından değerlendirildiğinde ise persentilde değişiklik olmayan çocuk sayısı sadece 24’tür (yüzde 11,5). Persentilde gerileme olan çocuk sayısı ise 107 (yüzde 51,4) ve persentilde ilerleme görülen çocuk sayısı 87’dir (yüzde 37).

• Beden kitle indeksi açısından da benzer durum geçerlidir. Persentilde değişiklik olmayan çocuk sayısı 35 (yüzde 17) iken, 119 çocuğun (yüzde 57,8) persentilde gerileme ve 52 (yüzde 25,2) çocuğun persentilde ilerleme belirlenmiştir.

Bu sebeple Hatay'da, 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranının artmasına ilişkin sıkıntılarının giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırması açılması gerekmektedir."