Hatay Tabip Odası Başkanı: Pandemi bitmedi ama aşılama yavaşladı

Hatay, birkaç ay önce vakaların en düşük olduğu iller arasındayken durum tersine döndü. Hatay Tabip Odası Başkanı Nazik, aşılamanın azaldığını, bakanlığın pandemi bitti havası yarattığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2-8 Ekim’de, illere göre her 100 bin kişide görülen korona virüsü vaka sayılarını açıkladı. Bakan Koca’nın açıklamasına göre, Hatay’da 2-8 Ekim tarihlerinde her 100 bin nüfusta 190,56 vaka yaşanıyor. Günde ortalama 440, haftada 3080 ve ayda yaklaşık 13 bin 200 pozitif vaka oluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 8-14 Mayıs arasındaki illere göre her 100 bin kişide görülen vaka artış tablosuna göre, Hatay’da 100 bin kişide görülen vaka sayısı 32,54 olarak kaydedilmiş ve bu oranla Hatay, ülke genelinde en düşük vakaya sahip iller arasında yer almıştı. Şimdi ise en düşük illerden yükselen iller arasında. Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, bunda aşılamanın yavaşlaması ve Sağlık Bakanlığı’nın pandemi bitti havası yaratmasının etkili olduğunu belirtti.

Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik

‘YOĞUN BAKIMDAKİLER AŞISIZ’

Bakanlığın açıkladığı verilerle ilgili Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi’nde günlük vaka sayısının 200'lerden 300’lere çıktığını, il genelinde bu sayının 500-600 olduğunu belirtti. Nazik, aynı hastanede 30 yoğun bakım hastası olduğunu, bunların büyük çoğunluğunun aşısız veya eksik aşılı olduğunun altını çizdi. İnsanların salgın bitti sanıp rehavete kapıldığını, hiçbir önlem almadığını, aşılamanın çok yavaşladığını söyleyen Nazik, “Mevsimsel grip vakaları geçen sene hiç yoktu. Bu sene inanılmaz yüksek. Özellikle mesafe ve havalandırma çok önemli. Aşılama çok yavaşladı. Aşı ile ilgili kampanya yapılmalı. Aşı karşıtlarının rahatça propaganda yapmasına izin veriliyor. İş sağlık çalışanlarına gelince haklarını aramaları için yapacakları mitinge dahi izin verilmiyor. Sağlık Bakanlığı pandemi bitti havası yaratıyor. Bu da rehavete sebep oluyor” şeklinde konuştu.

TÜM TÜRKİYE’DE VAKA PATLAMASI OLACAK

Bugün baktığı hastaların çoğunluğunun grip olduğunu, havaların soğumasıyla korona virüsü vakalarında daha da artış beklediklerini vurgulayan Nazik, havaların soğumasıyla kapalı alanda geçirilen zaman artacağından dolayı sadece Hatay değil, tüm Türkiye’de vakalarda patlama olacağına dikkat çekti. Şimdilik saptanan yeni bir virüs türü olmadığını ama grip ve korona virüsleri birlikte geçtiği zaman süreçlerin daha ağır geçmesine neden olacağını söyledi.