Hatay enkazlarında bir vinç operatörü: Sadece ölü çıkardım

Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği Hatay’a gönüllü olarak giden vinç operatörü Murat Işıklı, "Enkazlardan sağ insan çıkarmak isterdim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık
HATAY- Merkez üssü Maraş olan depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay'da enkaz kaldırma ile arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

İstanbul’dan Hatay’a kendi vincini götüren Murat Işıklı Hatay'da gönüllü olarak çalışıyor. Depremin dördüncü gününde Hatay’a ulaşan Işıklı, 24 yaşında. Elindeki vinç imkanını bölgeye ulaştırmak ve birilerine yardım etmek için yola çıktığını söyleyen Işıklı, günlerdir Hatay’da enkaz çalışmalarında çalışıyor. Işıklı, "Maalesef geldiğimden beri enkazlardan 80 ile 90 arası ölü çıkardım" dedi.

Yaşanan yıkıma karşı evinde duramadığını söyleten Işıklı, "Depremin neden olduğu yıkımı görünce benim de kısmetimde varsa birilerine yardım ederim, enkaz altından çıkarırım dedim. Ama maalesef şimdiye kadar 80-90 insanı ölü olarak çıkarabildim sadece. Vinçle kaldırdım koydum. Yaralı kimseyi çıkarmadım" dedi.

‘DEPREMİ GÖRÜNCE VİNCİ ALIP GELDİK’

Hatay'a yaklaşık 30 vinçle geldiklerini belirten Işıklı, "Bütün makinalarımız burada, akrabalarımız, arkadaşlarımız da burada yardıma geldik” ifadelerini kullandı.

‘ENKAZ ALTINDA KALAN BİR BEBEK GÖRDÜM, İÇİM ACIYOR’

Hatay’da gördüklerine ilişkin konuşan Işıklı, “Kendimi kötü hissediyorum, içim acıyor. Aileleri görüyoruz ağlıyorlar. Onlara bakamıyoruz” diyor. Durumun artık rüyalarına girdiğini belirten operatör, “İçerden ölü olanları kapatıyorlar biz de vinçle yukarı çıkarıyoruz. Geçen akşam Zonguldak’tan gelenler vardı. Bir koşuşturma var köpekle arama yapıyorlar. Bugün birkaç kişiyi çıkardılar ama maalesef ölü olarak. Sonra cenaze arabalarına bindirip götürüyorlar. Ekipler çalışıyorlar. Enkaz altında kalan bir bebek gördük. İçim acıyor" ifadelerini kullanıyor.

Yaşadıkları zor koşullar artık sesine de yansıyor Işıklı'nın. Telefon şebekelerindeki sorun nedeniyle kısıtlı imkanlarla ulaştığımız Işıklı, “Burada şu an bile herkes susmuş ve ses dinliyor. Ses alınca herkes koşuyor. Bir deprem daha oldu burada, vinç döndü biz de korkup diğer tarafa geçtik. Enkazlar biraz daha çöktü. Gördüğüm bütün enkazlarda ekipler çalışıyor" diyerek Hatay'daki durumla ilgili gözlemlerini anlattı.

BİNLERCE GÖNÜLLÜ

Daha önce hiç deprem yaşamadığını belirten Işıklı, gördüğü manzara karşısında dehşete düşse de gönüllü olarak çalışmaya devam ediyor.

Yanındaki diğer arkadaşlarıyla neredeyse 7/24 çalıştıklarını söyleyen Işıklı, herkesin acılı olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımızla konuştuğumuzda onlar da kötü hissediyor. 'Niye bu duruma düştü bu insanlar' diye soruyorlar" dedi.

Etiketler deprem hatay vinç