Harvard Yönetim Kurulu'ndan istifası istenen rektöre destek

Harvard Üniversitesi'nin 11 üyeli yönetim kurulu, Kongre'deki antisemitizm oturumundaki açıklamaları eleştirilen ve istifa çağrıları yapılan Rektör Gay'in görevini sürdürmesine desteğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongresi'nde kampüste antisemitizm ve ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği ifade sonrası istifa çağrıları yapılan Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in durumunu görüşen 11 üyeli Harvard Yönetim Kurulu, Gay'e desteğini açıkladı.

'CLAUDINE GAY, BUNUN İÇİN DOĞRU LİDER'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, dün Gay'in ifadelerinin yarattığı kamuoyu tepkisini görüşmek üzere bir araya gelen Kurul, bugün yazılı bir açıklama yaparak, Claudine Gay'in rektör olarak kalmasına olan desteklerini dile getirdi. 

Açıklamada, "Kapsamlı görüşmelerimiz, Rektör Gary'nin topluluğumuzun iyileşmesine yardımcı olmak ve karşı karşıya kaldığımız çok ciddi toplumsal sorunları ele almak için doğru lider olduğuna olan güvenimizi doğruladı" denildi. 

500'ÜN ÜZERİNDE ÖĞRETİM GÖREVLİSİNDEN DESTEK

Claudine Gay, 5 Aralık'ta Kongre'de yaptığı açıklama dolayısıyla istifa çağrıları ile karşı karşıya kalırken, 2 bin 300 öğretim görevlisinin bulunduğu Harvard Üniversitesi'nde çalışan 500'ün üzerinde öğretim görevlisi, ortak bir dilekçeye imza atarak Gay'e desteğini dile getirmişti. Dilekçede 'Harvard'ın akademik özgürlüğüyle çelişen siyasi baskılara karşı mümkün olan en güçlü şekilde direnme' çağrısında bulunulmuştu.

Daha önce Claudine Gay'in Kongre'de verdiği ifadeyi 'tereddütlü, basmakalıp ve garip bir biçimde kaçamak' sözleriyle eleştirmiş olan anayasa hukukçusu Laurence Tribe, NYT'ye gönderdiği epostada kendisinin de dilekçeyi imzalamaya karar verdiğini şöyle anlatmıştı:

"Rektör Gay'in Temsilci Stefanik'in sorularını ele alış şeklini güçlü bir şekilde reddedip bunun karşısında son derece hayal kırıklığı içinde olduğumu belirtmiştim. Bana mantıksız ve aslına bakılacak olursa tehlikeli gelen istifa çağrıları ile de arama mesafe koymak istedim."

PENSİLVANYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İSTİFA ETMİŞTİ

ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonu'nda 5 Aralık'ta düzenlenen "Kampüs Rektörlerini Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Mücadele" başlıklı oturum kapsamında, Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill, Harvard Rektörü Claudine Gay ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth üniversite kampüsünde antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımlarına dair sorulara yanıt vermeleri için çağrılmıştı.

Üç rektör de saatler boyunca antisemitizmle ilgili konularda öğrencilere yönelik disiplin faaliyetlerine, üniversitelerin nasıl farklı görüşleri temsil ettiğine ve kampüsteki güvenliğe ilişkin soruları yanıtlamıştı. Rektörlüğe son bir yılda başlayan Gay, Magill ve Kornbluth, nefretin her türlüsünün artışına karşı mücadele edeceklerini belirtmişti.

Üç rektör, komisyondaki ifadelerinin ardından yoğun eleştiri ve baskıyla karşı karşıya kalarak istifa etmeye zorlanmıştı. İsrail'e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, eleştirilerin ve baskıların ardından istifa etmişti. (DIŞ HABERLER)