Harmandalı’nda mahalleli çöpe karşı yol kapattı: 'Belediye mahkeme kararına uysun'

Harmandalı çöplüğünün kapatılmasını isteyen Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayanlar, mahkeme kararına rağmen faaliyetin devam etmesi nedeniyle çöplüğe giden yolu kapattı. 

Google Haberlere Abone ol

Uğurcan Boztaş

İZMİR - İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı çöplüğüne yıllardır çözüm bulunamadı. Açıldığında 15 yıl faaliyet göstereceği belirtilen ancak 30 yıldan fazla süredir faaliyeti sürdüren çöplük ile ilgili Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı.

Güvenlik önlemleri alınmadan çöp dökme işlemin devam etmesi nedeniyle açılan dava Kazar'ın lehine sonuçlanırken, çöp dökme işleminin devam etmesi üzerine mahalle halkı mahkeme kararını gerekçe göstererek çöplüğe giden yolu kapattı.

'ELİMİZDE MAHKEME KARARI VAR VE KARARIN UYGULANMASINI İSTİYORUZ'

“Eylemimizin amacı Harmandalı'na hak, hukuk, adalet gelmesi” diyen Muhtar Dursun Ali Kazar, “Elimizde mahkeme kararı var ve kararın uygulanmasını istiyoruz. Bütün yetkililerden, Harmandalı'nda bir felaket yaşanmadan bir an önce önlem almalarını istiyoruz. Eylemimizi büyükşehir belediyesine karşı yapıyoruz. Büyükşehirin tavrı hep aynı. Daha önceki senelerde kapatması gerekiyordu ama kapatmadılar. Hep ‘Yer vermiyorlar’ diyorlar. Harmandalı'nın ölmesi mi gerekiyor? Bugün hiç kamyon geçirmedik. Eylemimiz amacına ulaşana kadar devam edecek. Çağrımız bir an önce mahkeme kararının uygulanmasıdır. Çöp kaymaya devam ediyor, heyelan devam ediyor. Bilim insanları da bunu biliyor ve heyelanın büyük bir faciaya neden olacağını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

'ŞİMDİYE KADAR SİZ BURASI İÇİN NE YAPTINIZ'

Mahalleli Elif Arslan ise, “Eylem kararımızı bugün aldık ve bir engel çıkmazsa sürebildiği kadar sürecek. Valilik de kaymakamlık da karara saygı duyuyor. Tunç Soyer burayla ilgili 2029’a kadar kapatmayacağını taahhüt etmiş. Bundan dolayı da yürütebildiği kadar çöp dökecek. Burası 32 yıldır var. Bu konu yeni bir şey değil. Şimdiye kadar siz burası için ne yaptınız? Aziz Kocaoğlu gitmeden önce dedi ki ‘Burasının ömrü 15 yıl önce bitti’. Ama halen devam ediyorlar. Çıkan bütün raporlarda yerin altında çöp suyu var. Sondaj yapıldı, çalışmalar yapıldı ve yerin altında çöp suyu var. Çöpün 32 yıllık birikimi sonucu toprak yumuşuyor ve toprak kaymasına neden oluyor. Bunun nedeni doğal afet değil. Raporlar da yetkililer de burası için ‘Bir çivi dahi çakılmasın’ diyor. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Hasan Özbilir de ‘Burada yapacak hiçbir şey yok ‘ diyor. Toprak kayması için hiçbir önlem alınmıyor” diye konuştu.

Bir başka mahalleli ise “Gelsinler burada bir gece kalsınlar misafir olsunlar bakalım uyuyabiliyorlar mı? Sivrisinekten, kokudan yatılamıyor. Bu ayıptır. Sonuç alana kadar eylem devam edecek. Çöp sorunun sonuçlanması için hiç uğraşmıyorlar. Büyükşehir belediyesi diyor ki ‘Devlet bize karşı çıkıyor’. Alakası yok” dedi.