Hanuka törenine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a 'laiklik' eleştirisi

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Yahudilerin Hanuka Bayramı dolayısıyla ilk mumun yakıldığı törene katıla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'laikliği ihlal ettiği' ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yahudilerin bu yıl 7 Aralık-15 Aralık tarihleri arasında kutladığı Hanuka Bayramı dolayısıyla, beraberindeki Fransa Hahambaşı Haïm Korsia ile birlikte ilk mumu yakma seremonisine katıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'de dün gerçekleşen törenden önce ise Macron'a Yahudi karşıtlığı ile mücadele eden Avrupa liderlerine verilen Lord Jakobovits Ödülü takdim edildi. 

Reuters'ın haberine göre, Korsia, yapılan seremonide ilk mumu yakarken, ülkedeki muhalifleri, Macron'un törene katılmasının laiklik ilkesini ihlal ettiği eleştirisinde bulundu.

KANUNLAR 1905'DE KABUL EDİLDİ: DİNİN DEVLET İŞLERİNDE PAYI OLMAMALI

Fransa'da devlet laikliğine ilişkin kanunlar, 1905 yılında kabul edildi. Bu kanunlar ülkedeki herkese ibadet özgürlüğü tanıyor. Fakat, yine aynı kanunlara göre, dinin devletin yürütülmesinde hiçbir payının olmaması gerekiyor.

Fransa'nın sol görüşlü "Les Insoumis" siyasi partisinden milletvekili Manuel Bompard, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir paylaşım yaparak, "Cumartesi günü kiliseler ile devletin birbirinden ayrılmasını öngören 1905 kanununun yıldönümünü kutluyoruz. Macron, Elysee'de dini bir tören organize ettiğinde bunun çiğnemiş oluyor. Affedilmez bir siyasi hata..." ifadelerini kullandı.

'BU, GELENEKSEL OLARAK KAMU OTORİTELERİNİN ROLÜ DEĞİL'

Fransa'daki Yahudi Konseyi Başkanı Yonathan Arfi de Cumhurbaşkanı Macron'un hareketini bir 'hata' olarak nitelendirdi. Sud Radio'ya konuşan Yonathan Arfi, "Elysee, Hanuka mumu yakılacak yer değildir çünkü Cumhuriyetçi DNA'sı dini her şeyden uzak durmaktır. Bu, geleneksel olarak kamu otoritelerinin rolü değil" dedi.

Macron ise Notre-Dame Katedrali'ne yaptığı ziyarette yaptığından pişman olmadığını, kendisinin 'laikliğe saygı duyduğunu ama laikliğin dinleri silip süpürmeyeceğini' söyledi. Başbakan Elisabeth Borne da Macron'a destek çıkarak kendisinin 'Fransa'da antisemitizmin yükseldiği bir zamanda Yahudi toplumuna destek verdiğini' belirtti. (DIŞ HABERLER)