Hanri Benazus hayatını kaybetti

Türkiye'nin en geniş Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip Hanri Benazus, 94 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus 94 yaşında hayatını kaybetti.

Benazus'un ölüm haberini, İzmir’i Sevenler Platformu Sancar Maruflu'nun oğlu Cevat Maaruf sosyal medya hesabından duyurdu.

Benazus, yarın Altındağ Musevi mezarlığında öğle vakti defnedilecek.

HANRİ BENAZUS KİMDİR?

Hanri Benazus 27 Mart 1930'da İzmir'de doğdu. Benazus, İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra maddi imkansızlıklar sebebiyle yükseköğrenimini tamamlayamadı. 1960’larda kurduğu firmayla Türkiye’de endüstriyel tavukçuluğu başlatan Benazus, 1985-1987’de Altay Spor Kulübü’nün başkanlığını yaptı.

9 Ekim 1937'de 7 yaşındayken Aydın’ın Ortaklar beldesinde Atatürk’le tanıştı ve onun masasındaki leblebilerini aldı. O günün ardından ömrünü Atatürk'ü ve onun hayalindeki Cumhuriyet'i anlatmaya adadı. 1947’den bu yana 10 bini çekildiği yer ve tarih belli olmak üzere toplam 20 bin adetlik Atatürk fotoğrafından oluşan büyük bir koleksiyona ulaştı. Yeni Zelanda, Sidney, Canberra, Londra, Paris ve Berlin harp arşivlerinden edindiği 900 kare fotoğrafla Çanakkale Savaşı’nın görsel arşivini oluşturdu. Yunanistan, Fransa ve İngiliz arşivlerinden, birçok ülkedeki savaş muhabirlerinden ve bireysel olarak ABD’den topladığı Atatürk fotoğraflarının kopyalarını, pek çok kuruma verdi. 20 bin karelik koleksiyonunu 2021 yılı Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Londra’da Avam Kamarası, Paris’te parlamentonun da aralarında bulunduğu binlerce kurum ve kuruluşta sergi açtı, konferanslar verdi.