Hamas'tan İsrail'in 'hastane üs olarak kullanıldı' iddiasına yalanlama

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Rantisi Hastanesi'nin bodrum katının Hamas tarafından komuta merkezi olarak kullanıldığı iddiasına yanıt vererek burada çatışmalardan kaçan kişilerin kaldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Rantisi Çocuk Hastanesi'ne ilişkin iddialarına yanıt verdi. İsrail'in görüntü paylaşarak Hamas'ın hastanenin bodrum katında rehineleri tuttuğunu ve burayı çatışmaları yönettiği bir 'komuta merkezi' olarak kullandığını iddia etmesi üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, hastanenin bodrum katında çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin kaldığını belirtti.

Al Jazeera'nin haberine göre, Bakanlık, İsrail'in paylaştığı videoda görülen bodrum katının hastanenin bir parçası olduğunu ve yerinden edilmiş kişiler için bir sığınağa çevrildiğini kaydetti. Açıklamada, "Hastane silah zoruyla tahliye ettirildi... Neden direniş savaşçısı ya da rehine olduğunu iddia ettikleri kişileri gözaltına almadılar?" sorusu yöneltildi.

İSRAİL: HAMAS İSRAİL'E KARŞI SAVAŞINI BU HASTANEDEN YÜRÜTTÜ

İsrail ordusu, askerlerin haftasonu girdiği Rantisi Hastanesi'nin içinden bir video yayınlayarak hastanenin içinde bulduklarını söyledikleri silahların görüntülerini paylaşmıştı. Videoda, İsrail'in rehin tutulduğunu iddia ettiği bodrum katının da görüntüleri yer almıştı. Videoda ayrıca aceleyle yerleştirilmiş gibi duran bir tuvalet ile havalandırma sisteminin yanı sıra üzerinde kurşun deliği olan bir motosiklet de yer almıştı. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, 13 Kasım Pazartesi günü yaptığı açıklamada, askerlerin Hamas'ın bodrum katında rehineleri tuttuğunu gösteren işaretler bulduğunu söylemişti.

Daniel Hagari, ayrıca hastanenin bordum katında aralarında bomba, intihar saldırısı yelekleri ve diğer patlayıcıların da olduğu silahlar bulduklarını ve Hamas'ın burayı bir komuta merkezi olarak kullandığını da iddia etmişti. Hagari, "Hamas tüm bu bölgeyi kontrolü altına alarak İsrail'e karşı savaşını bu hastaneden yürüttü" demişti.

İSRAİL 'GÜNEYE GİDİN' ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Öte yandan, İsrail Savunma Kuvvetleri'nde (IDF) Sözcü Birimi'nin Arap medyası bölüm başkanı Avichay Adraee, bugün sosyal medya platformu X (eski adıyla) Twitter üzerinden bir açıklama yaparak Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kişilere güneye geçme çağrısını yineledi.

'Güvenli geçiş yolu'nun bugün yerel saatle 09.00'dan 16.00'ya kadar açık kalacağını belirten Adraee, "Güneye giden yüz binlerce kişiye katılın" dedi. Kumsal bölgesindeki kişilerin çatışmalar nedeniyle bölgeden ayrılamadığını söyleyen Ordu Sözcüsü, bu kişilere de sabah 10.00'dan saat 16.00'ya kadar Youssef Al-Azmeh Sokağı ve Salah Al-Din Sokağı üzerinden Gazze Vadisi'nin güneyine gitme çağrısında bulundu.

Al-Daraj ve Al-Tuffah mahallelerinde bugün saat 10.00-14.00 arasında insani amaçlarla askeri eylemlerin askıya alınacağını kaydeden Sözcü, "Sizi Salah El-Din Sokağı'na ulaşmak ve güneye gitmek için bu süreyi kullanmaya çağırıyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)