Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması: Daha azını kabul etmeyiz

Hamas Politbüro Başkanı Haniye, Gazze'de 'saldırganlığa tamamen son verilmesi, İsrail'in çekilmesi ve adaletsiz ablukanın kaldırılmasından daha azını kabul etmeyeceklerini' söyledi.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırıları ile Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, ABD'nin de katılımıyla yapılan rehine takası ve ateşkes görüşmeleri hakkında açıklama yaptı.

Reuters'ın aktardığına göre, ateşkes anlaşmasına varılması konusunda ilerleme kaydedilmemesinden İsrail'i sorumlu tutan Haniye, 'saldırganlığa tamamen son verilmesi, işgal ordusunun Gazze'den çekilmesi ve adaletsiz ablukanın kaldırılmasından daha azını kabul etmeyeceklerini' söyledi. Haniye, bir rehine takası anlaşması durumunda İsrail'in uzun süredir hapishanede bulunan Filistinlileri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. 

'UAD, KARARINI DOĞRUDAN VE AÇIK BİR EMRE DÖNÜŞTÜRMELİ'

Hamas, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başta güneydeki Refah kenti olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırıları karşısında 'ilave geçici tedbir' talebiyle yaptığı başvuru sonrası Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) verdiği karar hakkında da açıklama yaptı. Hamas, UAD'nin Gazze Şeridi'nin tamamında geçerli olması istenen ihtiyati tedbirlerin derhal ve etkili bir şekilde uygulanması gerektiği kararını memnuniyetle karşıladı.

AA'nın aktardığına göre, Hamas UAD'a 'Gazze'deki savunmasız sivillere yönelik soykırıma yol açan bu acımasız saldırıyı durdurmak için kararını doğrudan ve açık bir emre dönüştürmesi' çağrısında bulundu. UAD'ın kararını önemsemeyen ve saldırılarını sürdüren İsrail'in ihtiyati tedbir kararının alındığı günden bu yana, 2 bin 700'den fazla Filistinliyi öldürdüğü aktarılan açıklamada, İsrail'in 'sivillere karşı imha savaşı' sürdürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), 'Gazze'de işlenen suçlara ilişkin sorumluluklarını üstlenmesi ve UAD'ın kararını derhal, İsrail'e Gazze'deki soykırımı durdurma ve bunu önleme yükümlülüğü getiren etkili kararlara dönüştürme' çağrısı yapıldı.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: CAN KAYBI, 28 BİN 858'E YÜKSELDİ

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra da bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 134 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 83 Filistinliyi daha öldürdüğünü kaydeden Kudra, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 858'e yükseldiğini aktardı. Kudra, son saldırılarda İsrail güçlerinin 125 Filistinliyi daha yaraladığını ve Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana toplam yaralı sayısının da 68 bin 677'ye ulaştığını bildirdi.

UAD, İLAVE GEÇİCİ TEDBİRE GEREK OLMADIĞINA HÜKMETTİ

İsrail’in Refah'a saldırı planı nedeniyle Güney Afrika’nın talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını açıklayan Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de durumun çok vahim olduğunu, İsrail'in geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini bildirmişti.

Açıklamada, Divan'ın, 26 Ocak 2024'te hükmettiği ihtiyati tedbir kararlarının Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin tamamında geçerli olduğu vurgulanırken, ilave tedbirlere gerek görülmediği kaydedilmişti. UAD kararında, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğu vurgulanırken, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'ne ve tedbir kararlarına tam olarak uymak zorunda olduğu uyarısında bulunulmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)