Hamas lideri Haniye, Kahire’de: Gazze'de yeni 'insani ara' dönemi yolda mı?

Dün İsrail ve Hamas'tan peş peşe gelen açıklamaların ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Kahire'ye gitti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'ye bombardımanı sürdüren İsrail'e yönelik eleştiriler artarken, dün taraflardan gelen 'insani ara' açıklamalarıyla yeni bir geçici ateşkes ihtimalini tekrar gündeme getirdi. Peş peşe gelen açıklamaların ardından, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Mısır'ın başkenti Kahire'ye gittiği duyuruldu. Haniye'nin, 'Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeleri görüşmek üzere' Kahire'yi ziyaret ettiği belirtildi. 

HAMAS, 'SALDIRI ALTINDA TAKAS YAPMAYACAĞIZ' DEMİŞTİ

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Gazze'de yeni bir 'insani ara'ya hazır olduklarını duyurmuştu. Herzog'un  "İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yeni bir 'insani duraklamaya' ve ilave insani yardıma hazır olduğu gerçeğini yineleyebilirim" açıklamasının ardından, Hamas'tan yanıt geldi. 

Hamas'ın açıklamasında, şu ifadeler yer alıyordu: "İsrail saldırıları altında rehine takası yapmayı reddediyoruz. Siyonist saldırganlığa kesin olarak son verilmediği sürece müzakere olmayacak. Ancak halkımıza yönelik saldırganlığın sona ermesine ve Filistin halkına yardım sağlamak için geçişlerin kullanılmasına katkıda bulunacak her türlü girişime açığız." 

İNGİLTERE, FRANSA VE ALMANYA'DAN 'KALICI ATEŞKES' ÇAĞRILARI

7 Ekim'den bu yana İsrail'in 'kendini savunma hakkını' destekleyen İngiltere, Almanya ve Fransa geçtiğimiz günlerde Gazze'de 'kalıcı ateşkes' çağrısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İngiliz Sunday Times gazetesi için yazdıkları ortak makalede çok fazla sivilin öldürüldüğünü belirterek, "Amacımız sadece bugün çatışmaların sona ermesi olamaz. Günler, yıllar, nesiller boyu sürecek bir barış olmalı" dedi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Desteklediğimiz şeyin sürdürülebilir bir ateşkes olduğu konusunda tutarlıyız. Hamas'ın İsrail'e roket fırlatmayı durdurması ve tüm rehineleri serbest bırakması gerekiyor" demişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Gazze'deki durumdan derin endişe duyduğunu ve 'çok fazla sivilin öldürüldüğünü' belirtti. Pazar günü İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile görüşmek için Tel Aviv'e giden Colonna, 'acil ve kalıcı ateşkes' çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)