Haiti'de 'çeteler için silah satın aldığı' ileri sürülen iki kişi linç edildi

Haiti polisi, araçlarında yüksek miktarda döviz ve iki tabanca bulunan iki kişinin, kalabalık bir grup tarafından 'çeteler için silah satın aldıkları' iddiasıyla linç edildiğini doğruladı.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çete şiddetinin sürdüğü Karayip ülkesi Haiti'de iki kişi, çeteler için silah satın aldıkları iddiasıyla linç edilerek öldürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Haiti polisi, iki şüpheli erkeğin araçlarında iki tabanca, bir kutu mühimmat, 20 bin dolar ve 43 bin dolar değerinde Haiti Gourdesi ile yakalanmalarının ardından gözaltına alındıklarını, kalabalık bir grubun gözaltındaki kişileri polisin elinden aldığını doğruladı. 

The Guardian'ın aktardığına göre, bölgede yaşayanlar bu kişilerin üzerinde bu kadar para olmasını 'şüpheli' bularak çeteler için silah satın aldıklarını düşündü. Mirebalais kenti yakınlarındaki bir kasabada 29 Mart'ta yaşanan olayda, polisin linçi önlemek için havaya ateş açtığı ancak kalabalık grubun şüphelileri öldürdüğü ifade edildi. Kimlik bilgileri, bu kişilerden birinin polis memuru, diğerinin eski bir koruma görevlisi olduğunu gösterdi.

BM'DEN 'HAİTİ' RAPORU: 2023'TE 4 BİN 451 KİŞİ ÇETE ŞİDDETİ SONUCU ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler'in (BM) Haiti için atadığı insan hakları uzmanı William G. O'Neill, perşembe günü açıkladığı raporda, 2023 yılında Haiti'de çete şiddetiyle bağlantılı olarak hayatını kaybeden kişilerin sayısının ciddi oranda arttığının altını çizmişti. Buna göre, geçtiğimiz yıl, Haiti'de 4 bin 451 kişi hayatını kaybetti, 1668 kişi yaralandı. Bu yıl ise 22 Mart itibarıyla 1554 kişi çete şiddeti sonucu yaşamını yitirdi, 826 kişi yaralandı. 

HAİTİ BAŞBAKANI, ÇETELERİN İSTİFA TALEBİ SONRASI GÖREVİ BIRAKMIŞTI

Haiti Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Ariel Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, başkent Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarındaki iki cezaevine 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar sırasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti.

Hükümet, 4 Mart'ta hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu. Kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta bir ay uzatılmıştı. Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden olan Karayip ülkesi Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet sarmalı ve iktidar boşluğu nedeniyle ekonomik çöküşün eşiğinde bulunuyor. Uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi temel problemlerle karşı karşıya olan Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla kıtlık tehlikesi yaşıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler haiti çete şiddet linç