Çetelerin görevi bırakmasını istediği Haiti Başbakanı'ndan istifa kararı

Haiti Başbakanı Henry, "Liderlik ettiğim hükümet, bir geçiş konseyi kurulduktan hemen sonra istifa edecek. Bana verilen şans için Haiti halkına teşekkür etmek isterim" açıklamasını yaptı.

Fotoğraf: Haiti Cumhuriyeti Başbakanı Twitter/X hesabı / Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başta 'Barbekü' lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier olmak üzere çetelerin istifasını istediği Haiti Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Ariel Henry, görevi bırakma kararı aldı. Henry, ülkenin son cumhurbaşkanının 2021 yılında suikasta uğramasından bu yana ülkeyi yönetiyordu. Şubat ayının sonunda Kenya'ya giden ve bu süreçte ülkedeki çete şiddetinin artması ve istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Henry, bir video mesaj yayınladı.

Reuters'ın aktardığına göre, Henry, mesajında şu ifadeleri kullandı: "Liderlik ettiğim hükümet, (bir geçiş) konseyi kurulduktan hemen sonra istifa edecek. Bana verilen şans için Haiti halkına teşekkür etmek isterim. Tüm Haitililerden sakin kalmalarını ve barışla istikrarın en hızlı şekilde geri gelmesi için yapabilecekleri her şeyi yapmalarını rica ediyorum."

'HENRY, İSTİFA ETMEYE CUMA GÜNÜ KARAR VERDİ'

Henry'nin istifa haberinin duyulmasının ardından Haiti'den sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, sokaklarda kutlama yapıldığı, dans edilip havai fişek atıldığı görüldü. 

Üst düzey bir ABD'li yetkili ise Ariel Henry'nin şu anda bulunduğu Puerto Rico'da kalabileceğini, ülkesine geri dönme konusunda rahat hissetmesi için Haiti'deki güvenliğin iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Yetkili, Başbakan'ın esasına istifa etmeye cuma günü karar verdiğini de söyledi. Öte yandan, Henry'nin yerine bir devlet başkanlığı konseyinin geçmesi, bu konseyde iki gözlemci ile yedi üye olması bekleniyor. Konseyin ardından hızla yeni bir geçici başbakan ataması öngörülüyor. 

HENRY, PORTO RİKO'DAKİ BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Guyana Devlet Başkanı ve Karayip Topluluğu (CARICOM) Dönem Başkanı Irfaan Ali de Haiti'deki duruma ve Henry'nin istifa kararına ilişkin açıklamasında, geçici olarak başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması konusunda mutabakata varılmasının ardından Başbakan Ariel Henry'nin istifa ettiğini bildirdi. 

CARICOM üyesi 25 ülkenin devlet başkanları, Jamaika'nın başkenti Kingston'da, Haiti'deki güvenlik krizini tartışmak üzere olağanüstü toplantı yapmıştı. Toplantının ardından 5 Mart'tan bu yana güvenlik gerekçesiyle Porto Riko'da bekleyişini sürdüren Henry'nin CARICOM'a istifa kararını ilettiği bildirildi. Yerel basında çıkan haberde, şiddet olaylarının devam ettiği ülkede, çete mensuplarının iki karakol ile İçişleri Bakanlığı'na baskın yaptığı ancak polisler tarafından geri püskürtüldüğü belirtildi.

Ne olmuştu?

Hapishaneden binlerce mahkumun kaçmasına yol açan çete lideri 'Barbekü' lakaplı Jimmy Cherizier, 6 Mart'taki açıklamasında, Başbakan Henry'nin istifa etmemesi durumunda, "Haiti, ya herkes için cennet ya da herkes için cehennem olur" ifadesini kullanmıştı.

Ariel Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, başkent Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan iki hapishaneye 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar esnasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti. Hükümet, 4 Mart'ta, hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu.

Cherizier'in çetesi, birçok kez Henry'nin ülkeye dönmesini engellemek için başkentteki havalimanını ele geçirmeye çalışmıştı. Henry, söz konusu çete saldırıları sırasında, Haiti'ye Kenya liderliğinde çok uluslu bir güvenlik gücü gönderilmesini değerlendirmek için Nairobi'de bulunuyordu. Haiti'de hapishaneden kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta 1 ay uzatılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)