Güvenlik soruşturması teklifinde değişiklik sinyali

Teklif sahibi AK Parti Milletvekili Ramazan Can, güvenlik soruşturmasında Sıhri Hısımlık ve Değerlendirme Komisyonu'nun kimlerden oluşacağı konularında bir değişiklik yapılabileceği mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin kamu görevlerine atacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması getiren 18 maddelik teklifi, 9 aylık beklemenin ardından Meclis gündemine alındı. Meclis Genel Kurulu’nda teklifin geneli üzerinde gruplar adına konuşmalar yapıldı.

İYİ PARTİ: SIHRİ HISIMLAR EKLENİRSE VEKİL BULAMAZSINIZ!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, devletin güvenlik kaygılarını gidermek, adil bir değerlendirme mekanizması oluşturmak ve anayasal düzeni korumak adına tedbir almasının gerekli ve meşru olduğunu ancak bu tedbirlerin siyasallaştırılması ve devletin değil iktidar partisinin bir aygıtı olarak kullanılacak olması konusunda ciddi endişeleri bulunduğunu söyledi. Teklifle güvenlik soruşturmasına “sıhri hısımlar”ın (Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlık. Eşlerin anne babaları…) eklenmesini eleştiren Dervişoğlu, “Sıhri hısımları kapsayacak bir biçimde güvenlik soruşturması yapılacak olursa iktidar kadrolarına ve hatta milletvekili sıralarına oturtacak adam bulamayacaksınız. Devletimizin yüksek güvenlik ihtiyacını kendine paravan edinen iktidarın hazırlamış bulunduğu bu teklif belirsiz, eksik, güvensiz, keyfî bir düzenlemeden ibarettir” dedi.

HDP: VATANDAŞINI TEHDİT GÖREN ANLAYIŞA KARŞIYIZ

HDP grubu adına konuşan Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını düzenleyen bir kanun olduğunu, bu teklifle OHAL sürecinde getirilen güvenlik soruşturmasının tüm kamuya yerleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Teklifle adli sicil kaydı, arama kaydı, tahdit, devlet memurluğunda çıkarma kaydı dışında kişiyle ilgili ceza soruşturması olup olmadığının da inceleneceğine dikkat çeken Tiryaki, “Herhangi bir kamu görevlisi hakkında bir ceza soruşturması varsa, yürüyen bir ceza davası varsa bu gerekçeyle devlet memurluğuna alınmayabilecek. Bunun masumiyet karinesinin ihlali anlamına geldiği çok açık. Çünkü bu ülkede muhalif olan her vatandaş hakkında mutlaka bir ceza soruşturması var, mutlaka bir ceza davası var, yakınları hakkında var. Dolayısıyla iktidar, idare istemediği hiç kimseyi kamu görevlisi yapmayabilecek” dedi. Teklifin tümüne karşı olduklarını belirten Tiryaki, “Vatandaşını tehdit olarak gören anlayışa karşıyız, her tür ötekileştirme ve fişleme girişimine karşıyız. Bu nedenle, teklife 'hayır' oyu vereceğiz” açıklamasını yaptı.

CHP: KABUL EDİLİRSE ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ

CHP grubu adına İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu konuştu. Teklifin anayasaya aykırı olduğunu belirten Kaboğlu, kabul edilirse Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı. CHP olarak adli sicil kaydı yani yargı kararının esas alınması önerisinde bulunduklarını belirten Kaboğlu, “Anayasa göre mesleğe giriş konusunda görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez; bu da liyakat ilkesidir; bu diplomadır, bu stajdır ya da özel koşullardır. Hiçbir ayrım gözetilemez; mutlak bir korumadır, mutlak bir güvencedir. Oysa "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması" başlığı altında yürürlükte bulunan ve önerilen düzenleme, istisna kabul etmeyecek bu Anayasa hükmünü çok yönlü olarak ihlal etmektedir” dedi. Kaboğlu bu hâliyle teklifin kişilerin fişlenmesini meşrulaştıracak ve sivil ölümlere neden olacağını söyledi.

AK PARTİ: KARARLAR GÖREVİN NİTELİKLERİ İLE UYUŞMALI

AK Parti grubu adına söz alan Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can imza attığı teklif için, “15 Temmuzda, 17-25 Aralık’ta devlet sırtını dayamış olduğu kamu görevlileri tarafından ihanete uğradı. Dolayısıyla her devlet önlemini alacaktır. Fakat devletler önlemini alırken adaletli, ehliyet, liyakat ve görevin gerektirdiği nitelikler haricinde herhangi bir soruşturma ya da herhangi bir kovuşturmaya maruz kalmadan objektif ve nesnel kriterlere göre arşiv araştırmasını ve güvenlik soruşturmasını yapmalıdır” diye konuştu. Can, ayrıca “Arşiv araştırmasından ve güvenlik soruşturmasından çıkan somut, olgusal veri olsa dahi, hükmün açıklanmasını geri bırakma ya da bir mahkûmiyet ya da bir erteleme ya da bir adli kontrol ya da bir denetimli serbestlik hükmü çıksa dahi memuriyetten men sebebi olmamalı. Görevin nitelikleri ile işlenen suçun ya da hükmün açıklanmasını geri bırakan somut olguların bu işle örtüşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kanun koyucunun muradı bu değildir” değerlendirmesinde bulundu.

BEŞTAŞ: -MELİ -MALI İLE OLMAZ

Can’ın bu sözleri üzerine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi: “Hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması, takipsizlik, beraat değil, hakkında hayatı boyunca soruşturma açılmamış, sülalesindeki herhangi birinin hakkındaki dava sebebiyle binlerce insan ihraç edildi bu ülkede ya ve hâlâ dosyaları OHAL Komisyonu'nda bekliyor. Yani ben 12 Eylül'de gözaltında kaldı diye ihraç edilen doktor tanıyorum. "-meli-malı" yla olmuyor bu iş. Bu uygulamaya girerse idareye geniş bir takdir marjı veriliyor ve insanlar kendisini geçtim, sülalesinde birisinin soruşturması sebebiyle alınmıyor. Burada da hakkında bir günlük gözaltı arşiv araştırmasında geçmişse ya da herhangi bir GBT kamu görevlisi olamayacak. Bu realiteyi kabul edelim. Halk da gerçeği bilsin, haksızlık yapmayalım halka bence.”

ÖZEL: İKTİDAR OLDUĞUMUZDA BU KANUNU YÜRÜRLÜKTEN KALDIRACAĞIZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Can’ın tutanağa geçirdiği son sözlerine dikkat çekti, “Ben sana daha sağlam bir teminat vereyim: "O gün tutanakta vardı, kanunu çıkarırken bunu demiştik, bizimkileri atmayın" demeyin, biz iktidar olduğumuzda bu kanunu tamamen yürürlükten kaldıracağız ilk bir ay içinde, rahat olun” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, Can’ın sözlerinin, “Bizim arkadaşlarda da bu konuda çekincesi olanlar var. Bu kanun çıkarsa yarın da biz iktidardan düşersek şu sıralarda kimse kalmayabilir, iltisak olabilir” anlamına geldiğini söyledi. İktidar grubunda birçok milletvekili de bu konuda hemfikir olmadığı için teklifin komisyondan dokuz ay sonra Genel Kurul'a indiğini belirten Aydın, “Anayasa Mahkemesinin bunu iptal etmesini beklemeyin. Gelin, bu kanundaki o sıkıntılı maddeleri, hatta tümünü geri çekin; hep birlikte rahatlayalım. Ülkeye antidemokratik başka bir kanunu dikte etmeyelim” çağrısı yaptı.

CAN: DEĞERLENDİRME YAPABİLİRİZ

AK Partili Can bunun üzerine, “Sıhri hısımlıkla ilgili ve değerlendirme komisyonunun kimlerden oluşacağı şekliyle ilgili bir değerlendirme yapabiliriz” dedi.

Teklifin görüşmeleri bugün devam edecek. (DUVAR)