Guterres, Refah Sınır Kapısı'nda: 'Yardım tırları bir an önce Gazze'ye gitmeli'

BM, Genel Sekreter Guterres'in 'Gazze' gündemiyle kuzey Sina bölgesine gittiğini duyurdu. Guterres, Mısır'da yaptığı konuşmada, Gazze'de 'acil insani ateşkes' sağlanması çağrısını yineledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Sözcülüğü, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Mısır'ın kuzey Sina bölgesine ulaştığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Yaklaşık iki haftadır, Gazze'ye herhangi bir yakıt, gıda, su ve ilaç sevkiyatı yapılmıyor. BM, tüm çabalarını Gazze halkına kritik insani yardım sağlanması için devamlı bir çalışmaya odaklıyor" dedi.

Reuters da Guterres'in ziyaretine ilişkin haberinde BM Genel Sekreteri'nin Mısır'daki El-Ariş Uluslararası Havalimanı'na vardığı bilgisini paylaştı. Guterres, ardından Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafında yaptığı açıklamada, yardım tırlarının olabildiğince hızlı bir biçimde Gazze'ye doğru hareket etmesi gerektiğini söyledi. Her gün anlamlı sayıda tırın Gazze'ye girmesi gerektiğini söyleyen Guterres, "Yardım sevkine getirilen şartları kaldırılması için tüm taraflarla aktif bir şekilde görüşüyoruz" ifadelerini kullandı. 

'ATEŞ ALTINDA ACI ÇEKEN 2 MİLYONDAN FAZLA İNSAN VAR'

AA'nın aktardığına göre, Gazze Şeridi'ndeki halkın gıda, elektrik ve su sıkıntısı yaşadığını dile getiren Guterres, "Gazze'de susuz, yiyeceksiz, yakıtsız ve ilaçsız ateş altında acı çeken 2 milyondan fazla insan var ve hayatta kalabilmek için her şeye ihtiyaçları var" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Guterres, Filistin halkının, savaş ve yardımların engellenmesiyle iki kez cezalandırılmaması gerektiğini belirterek, "Gazze halkının ihtiyaç duyduğu tüm yardım malzemeleriyle dolu çok sayıda kamyonumuz var. Yardımların en kısa zamanda Gazze'ye girişine izin verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TARAFLARA ATEŞKES ÇAĞRISI

Guterres ayrıca, taraflara ateşkes çağrısında bulunarak, yardımların girişi için Mısır ile İsrail arasında bir anlaşmanın yapılmasının beklendiğini ancak taraflar arasında anlaşmaya dair koşulan bazı şartların bunu geciktirdiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz yardımların olabildiğince en hızlı şekilde ve en çok miktarda bölgeye girişi için şartları açıklığa kavuşturmak ve bu kısıtlamaları azaltmak adına tüm taraflarla Mısır, İsrail ve ABD ile aktif olarak çalışıyoruz."

'BU KRİZDE İNSANİ BİR GÖREV İÇİN ORTA DOĞU'DAYIM'

BM Genel Sekreteri Guterres, 19 Ekim Perşembe günü Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile başkent Kahire'de bir araya gelerek düzenlenen basın toplantısında konuştu. Guterres, burada da Gazze'de acil insani ateşkes sağlanmasına yönelik çağrısını yineledi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Şukri'ye sıcak karşılaması ve hayati önem arz eden çalışmaları için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Guterres, bu krizde insani bir görev için Orta Doğu'da olduğunu söyledi. Guterres, krizin, 7 Ekim'de Hamas'ın yaptığı saldırılarla, çok sayıda İsraillinin yaralanmasıyla, öldürülmesiyle, sivilleri kaçırmasıyla tetiklendiğini belirtti. Bu durumun, İsrail'in Gazze'yi tamamen kuşatmasına, sivillere yönelik acımasız bombalamaların yapılmasına yol açtığını belirten Guterres, hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuk olduğunu vurguladı.

'ULUSLARARASI İNSANCIL HUKUKA SAYGI GÖSTERİLMELİ'

Guterres, "Uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini yeniden teyit etmek isterim. Sivillerin korunması ayrıca bir zorunluluk. Hastaneye saldırı, okula veya BM tesislerine yönelik her türlü saldırı yasaktır ve uluslararası hukuka aykırıdır" diye konuştu.

Acil insani eylem çağrısında bulanan BM Genel Sekreteri Guterres şunları kaydetti: "Bu insani felaket karşısında, iki acil insani eylem çağrısında bulunuyorum: Hamas'ın, derhal ve koşulsuz olarak rehineleri serbest bırakması, İsrail'in, Gazze halkının en temel ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardımlara derhal izin vermesi. Net bir şekilde söylüyorum, Filistin halkının 56 yıllık işgalin ardından meşru ve derin mağduriyetleri var."

ATEŞKES ÇAĞRISI: 'İKİ HAFTADIR TEMEL İHTİYAÇLARA ERİŞİM YOK'

Guterres, hiçbir eylemin terörü haklı gösteremeyeceğini ifade ederek, Hamas'ın İsrail'e saldırılarının Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremeyeceğini vurguladı. Her iki tarafa da ateşkes çağrısında bulunan Guterres, Gazze halkının yaklaşık iki haftadır gıda, su ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara erişiminin olmadığını hatırlattı.

Guterres, temel ihtiyaçların eksikliğinden bölgede hastalıkların yayıldığını vurgulayarak, "İnsanlar ölüyor. Bu görüntüler beni dehşete düşürdü ve Gazze'deki sivillerin temel hizmetlere ve malzemelere ihtiyacı var. Bunun için de hızlı ve engelsiz insani yardım erişimine ihtiyacımız var" dedi Gazze halkına yardım ulaştırmanın sürekli bir çaba gerektirdiğini söyleyen Guterres, "Basit bir ifadeyle bu, görevlilerin yardımları içeri sokabilmeleri ve güvenli bir şekilde dağıtabilmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'EL ARİŞ VE REFAH TEK UMUDUMUZ'

Guterres, bölgeye yardım ulaştırabilmek için yapılan hazırlıkları takip etmek üzere Mısır'a geldiğini belirterek, "Bu hayat kurtarma çabasında, El-Ariş Uluslararası Havalimanı ve Refah Sınır Kapısı sadece kritik öneme sahip değil, aynı zamanda tek umudumuz" diye konuştu. Kalıcı çözüme olan ihtiyacı dile getiren Guterres, "İsrail ile yan yana, karşılıklı güvenlik garantisi altında, uluslararası kararlar ve iki taraf arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, hiçbir çözüm mümkün değildir" dedi. (DIŞ HABERLER)