Guterres: Nükleer silahlar kullanılırsa yanıt verebilecek bir BM olmayacak

BM Genel Sekreteri Guterres, "Nükleer silahlar kullanılırsa yanıt verebilecek bir BM olmayacak. Yani, hepimiz artık burada olmayabiliriz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tokyo'da yaptığı açıklamada dünyadaki nükleer silahlanma oranlarına dikkat çekerek buna son verilmesi için çağrıda bulundu.

BM'nin aktardığına göre, Hiroşima Katliamı'nın yıl dönümünde Japonya'nın başkenti Tokyo'ya ziyarette bulunan Guterres, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünyada nükleer silahlanma oranlarının arttığına dikkat çeken Guterres, "Yeni bir nükleer savaşın olabileceği fikrini kimsenin kabul edemeyeceğini düşünüyorum. Bu gezegenin yıkımı olurdu. Açık olan şu ki, eğer kimse onları ilk kez kullanmazsa, nükleer savaş olmayacak" dedi.

Guterres, gazetecilerin "Rusya nükleer silah kullansaydı, BM nasıl tepki verirdi?" sorusuna ise "Nükleer silahlar kullanılırsa, muhtemelen artık cevap verebilecek bir BM olmayacak. Yani, hepimiz artık burada olmayabiliriz" yanıtı verdi.

BM Genel Sekreteri, "Şu anda dünyada 13 bin nükleer bombamız var ve nükleer cephaneliklerin modernizasyonuna yönelik büyük yatırımlar görüyoruz, bu yüzden şunu söylemenin tam zamanı: Durdurun. Bu silahlanma yarışında kullanılan milyarlarca paranın iklim değişikliğiyle mücadelede, yoksullukla mücadelede ve uluslararası toplumun ihtiyaçlarını karşılamada kullanılması gerekiyor" açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)