Güney Osetya'da Rusya'ya katılım referandumu iptal edildi

Rusya'nın Gürcistan'la savaşı sonrası 2008 yılında bağımsızlığını tanıdığı Güney Osetya'da 17 Temmuz’da yapılması planlanan Rusya’ya katılım referandumu iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Gürcistan sınırlarındaki Güney Osetya, Rusya'ya katılımla ilgili 17 Temmuz'da yapmayı planladığı referandumu iptal etti. Referandum kararının Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan sonra alınması tartışma konusu olmuştu.

Güney Osetya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni seçilen Devlet Başkanı Alan Gagloyev'in, Güney Osetya'nın Rusya'ya katılmasıyla ilgili referandumun, 17 Temmuz'da yapılmasının askıya alınması için kararname imzaladığı bildirildi.

'HUKUKİ BELİRSİZLİKLER VAR'

Bibilov'un imzaladığı kararnamede referandumla ilgili hukuki konularda bazı "belirsizlikler" olduğuna dikkat çekilerek "İstişareler tamamlanana kadar, Güney Osetya Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın 13 Mayıs 2022 tarihli Güney Osetya Cumhuriyeti'nde referandum çağrısı yapılmasına ilişkin Kararnamesi askıya alındı" denildi. Gagloyev bölgenin Rusya'ya entegresyonu için atılacak adımları Moskova ile görüşerek kararlaştırmayı planladığını duyurmuştu.

Güney Osetya'daki devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu 9 Mayıs'ta yapılmış, iktidardaki Anatoliy Bibilov ile muhalefetteki "Nikhas" partisinin lideri Alan Gagloyev'in katıldığı seçimlerde Gagloyev seçilmişti. Gagloyev ise görevi 21 Mayıs'ta devralmıştı.

İKİ BÖLGENİN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMIŞTI

Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de patlak veren Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmaların ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalılar arasında 1992-1993'te 13 ay boyunca savaş yaşanmıştı. Gürcistan'ın, Rusya'nın bu iki bölgenin bağımsızlığını tanıması gerekçesiyle ülkeyle diplomatik ilişkileri bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler rusya gürcistan