Şüpheli şekilde ölen mahpusun mektubu ortaya çıktı

Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan mahpus Kadir Kurt, 23 Ağustos'ta şüpheli şekilde öldü. Kurt'un ölmeden önce yardım istediği mektup ortaya çıktı. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne ulaşan mektupta Kadir Kurt "Yaşadıklarımı bir Allah bilir bir de ben" diyerek sıkıntılarını yazdığı dilekçe ve faxları cezaevinden gönderemediğini anlatıyor. Ailesi ise Kurt'un iki infaz koruma memuru tarafından darp edildiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konya’da Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevinde iki senedir hükümlü olarak Kadir Kurt 23 Ağustos'ta öldü. Kurt'un ölümünden 25 gün önce mektup göndererek yardım istediği ancak bir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. Kadir Kurt'un kuzeni Şafak Kurt bir dizi soru sorarak yetkililere, “Bu ölümü aydınlatın. Başka analar, babalar ağlamasın” çağrısı yaptı.

ÖLMEDEN ÖNCE MEKTUP

Gasp suçundan hüküm giyen Kadir Kurt, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne gönderdiği mektupta şunları söyledi: “Uzun yıllardır cezaevindeyim. Bu hapishanede yaşadığım zorlukları bir ben Allah bilir bir ben bilirim. Aileme yazdığım faxlarım çıkış yapmıyor. Size yazdığım dilekçeleri, faxlarım kurumdan çıkış yapmıyor...”

Dernek yetkilileri bu mektup üzerine Konya Barosu İnsan Hakları Komisyonu'na başvurarak “Konya/ Ereğli T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta olan Kadir Kurt’un yaşadığı ihlalleri dışarıya aktarma imkanlarının kısıtlandığı da dikkate alınarak mahpusun ziyaret edilmesini, şikayetlerinin dinlenmesi ve bu konudaki girişimlerinizin tarafımıza da bildirilmesini talep ediyoruz” dedi. Ancak cezaevinde herhangi bir inceleme yapılmadı.

'HÜCREYE KOYDULAR...'

Kurt'un kuzeni Şafak Kurt ise kuzeniyle daha önce görüştüklerini söyleyerek bu ölümün birçok şüphe barındırdığını söyledi. Kurt şunları söyledi: “Kuzenim 2.5 yıl önce Kahramanmaraş'tan Ereğli Cezevi'ne sürgün edildi. İlk aramada gardiyanlar kuzenimi darp etti. Bize kendisini darp edenlerden birinin isminin Şevki, diğerinin Murat B. olduğunu söyledi. Bu olayın hemen ardından Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduk. Kadir yaşadıklarından dolayı hastalanıyordu. Sonunda hastaneye kaldırdılar. Ne olduysa bundan sonra oldu... Hastaneden cezaevine götürülürken cezaevi yönetimi herhangi bir kurum kararı olmadan Kadir'i hücreye koydu. Kadir'in hücreye konulduğu gün intihar ettiğini söylüyorlar.”

SORULAR...

Kurt, savcıyla görüştüklerini belirterek şunları söyledi: “Savcılık kuzenimin çamaşır ipiyle intihar ettiğini söyledi. Bizim de sorularımız var: Kadir bu ipi buraya nasıl soktu, cezaevlerine nakit para girmez. Kantinden fişle alışveriş yapılır. Kadir kantinden ip satın aldı mı? Savcılık bize neden otopsi raporunu vermiyor? Savcı Kadir'in babasıyla babasına alay eder gibi 'Biz daha neleri görüyoruz... Poşetle bile insanlar kendisini asıyor' dedi. Biz bir bütün olarak sorularımıza yanıt arıyoruz. Kuzenim geri gelmeyecek ama öldürüldüyse ya da intihar ettiyse gerçek ortaya çıksın. Her ne olduysa... Biz başka ölümler olmasın diyoruz. Devletin yaşatma sorumluluğunu hatırlıyoruz. Milletvekillerinden, kamuoyundan yardım istiyoruz. Başka analar, babalar ağlamasın.”

Konya'da cezaevinde tutulduğu hücrede ölü bulunan Kadir Kurt'un ölümüyle ilgili soru işaretlerini gündeme getiren Kurt ailesi, "İntihara meyilli olduğu söylenen birinin hücresinde neden çamaşır ipi vardı?" diye sordu.

SAVCILIK: ŞÜPHELİ DURUM YOK 

Konya Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığı Kadir Kurt'un hücrede ölü bulunmasının ardından yaptığı açıklamada "Kurt'un intiharına ilişkin doğrudan katkıda bulunan, azmettiren, teşvik eden, yardım eden veya mecbur eden kişi yada kişiler tespit edilememiştir" demişti. Savcılık açıklamasında 'Kadir Kurt'un 6 Ağustos'ta bir kez daha intihara teşebbüs ettiği, bunun üzerine 10 Ağustos'ta Adana Doktor Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine sevki yapılarak ilaç tedavisine başlandığı belirtilmişti. Tedavinin ardından tekrar hükümlü olduğu cezaevine dönen Kurt'un burada Covid-19 salgını nedeniyle 15 gün izolasyon altında tutulması için tekli odaya konulduğu belirtilmişti.

Kadir Kurt'un ailesi ise "Kadir Kurt intihara meyilliyse neden tekli hücreye alındı? İntihara meyilli birinin hücresine neden çamaşır ipi verildi? " sorularını yöneltmişti.