Sinan Adıyaman: Paniğe halk değil Bursa Valiliği kapıldı

Salgınla ilgili uyarılarda bulunduğu için Bursa Valiliği tarafından halkı paniğe sürüklediği gerekçesiyle şikayet edilen Prof. Dr. Kayıhan Pala savunmasını verdi. Meslektaşları, Pala'ya destek vermek için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde toplandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, "Halkın değil Bursa Valiliği’nin paniğe kapıldığını görüyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa'da "Türkiye’de henüz salgının tepe noktasını görmediğimizi düşünüyoruz" sözleri nedeniyle Valiliğin şikayeti üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi'nin hakkında soruşturma başlattığı Prof. Dr. Kayıhan Pala savunmasını verdi. Kayıhan Pala’ya destek olmak için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde açıklama yapan meslektaşları, Bursa Valiliği’ne tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adımayan, soruşturma gerekçesinin ‘halkı paniğe sürüklemek’ olduğunu hatırlatarak, “(Pala’nın) Halk sağlığıyla ilgili yaptığı çalışmalar ve pandemi sürecinde yaptığı açıklamalardan Bursa Valiliği’nin paniğe kapıldığını görüyorum” dedi.

Pala’ya destek olmak için Üniversite Rektörlüğü önünde toplanan meslektaşları “Pala pandemi gerçeklerinin sözcüsü, bilimsel tutumun onurlu simgesidir” pankartı açtı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz  de destek oldu.

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Pala’ya açılan soruşturmayı “Halkın doğru bilgiye ulaşma hakkına, bilime, TTB’ye saldırı olarak görüyoruz” diye değerlendirdi. Adıyaman, Pala’nın söylediklerinin ardından hiçbir yurttaşın paniğe kapıldığını şahit olmadığını belirterek, onun açıkladığı bilgilerden vatandaşların ve Sağlık Bakanlığı’nın yararlandığını vurguladı. Adımayan, Pala’nın açıklamalarından sadece Bursa Valiliği'nin paniğe kapıldığını belirterek valiliğin pandemi sürecinde her şeyi iyi göstermeye çalıştığını söyledi.

CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, dünya var olduğundan bu yana bilim insanlarının baskıyla karşı karşıya olduğunu belirterek “Bilim insanları hiçbir zaman doğruları ve gerçekleri söylemekten vazgeçmeyecekler. Kayıhan hocamız çevre ve Bursa için katkılar sundu. Sorgulama ve yargılamalarla bilimin önüme geçilemez” diye konuştu.

CHP’li Orhan Sarıbal, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı eleştirerek şöyle dedi: “Bir kentin valisinin kentin pandemi sorununu çözmek yerine ülkenin bilim insanını yargılama sürecine doğru adım atmasını kınıyorum. Günlük hangi bölgede karantina, vaka var açıklaması yapması gerekirken, bilim insanlarını yargılama anlayışını kınamak ve açık, net iktidar zulmüne karşı tavrımızı göstermek zorundayız. Bu rektörlüğün önünde defalarca durduk. Bundan önce de bilim insanları yargılandı. Aslında yargılanan bu ülkenin özgürlüğüydü. Sadece ve sadece onların söyledi  rakamlara toplumun inanmalarını istiyorlardı.”

HDP'li Necdet İpekyüz, yaşam ve sağlıktan yana olan meslek örgütlerine yönelik çemberin daraltılmaya çalıştığını belirterek, “Bilsinler ki tarih yazıyor. Kayıhan Pala hepimizin yüz akıdır. Halk sağlıkçılar şunu söyler, ‘Sağlık sadece bedensel, zihinsel, sosyal iyilik hali değil siyasal iyilik halidir’. Bilime ve özgürlüğe ihtiyacımız var” diye konuştu. (ANKA)