Tavaslılardan JES'e karşı platform

Tavas’ın Altınova, Seki ve Solmaz Mahalleleri’nde Amadeus Resources Enerji şirketi tarafından yapılmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne karşı 24 muhtar, Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu ve Jeoloji Mühendisi Bahtiyar Kolçir'in katılımıyla ‘Tavas Ovası Jeotermal Platformu’ kuruldu. Platform Sözcüsü Bahtiyar Kolçir, “Binlerce yılda oluşan verimli tarım arazilerinin korunması için mücadele edeceğiz” dedi. 

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Altınova, Seki ve Solmaz Mahalleleri’nde yapılması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali (JES) için valilik geçtiğimiz haftalarda ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Amadeus Resources Enerji şirketinin, verimli tarım arazileri üzerine kuracağını duyurduğu Jeotermal Elektrik Santrallerine karşı, bölgeden 24 muhtarın imzacısı olduğu ‘Tavas Ovası Jeotermal Platformu’ kuruldu. Platform tarafından yapılan açıklamada, “Jeotermal kaynak yatırımlarının Denizli Sarayköy, Aydın, İzmir, Manisa ovalarında daha fazla kar amacıyla vahşice uygulamaları sonucunda oluşan hava, su, görüntü ve toprak kirliliği Tavaslıların haklılığını gösteriyor” denildi.

'PLATFORMU 24 MUHTAR İLE BİRLİKTE KURDUK'

Gazete Duvar’a konuşan platformun sözcüsü Jeoloji Mühendisi Bahtiyar Kolçir, “Havasıyla, suyuyla kirletilmemiş bir alanda JES yapılmak isteniyor, bu nedenle platformu kurduk.” dedi. Yeraltı kaynakları JES'e uygun olduğu için bu bölgenin tercih edildiğini dile getiren Bahtiyar Kolçir, “Daha önce Avdan’da da termik santral projesi vardı. Biz orada çevrenin ve canlı yaşamının etkileneceğini konu edindiğimiz bir metni bölge insanına sunduk. Termik santrallerin zararlı etkilerine ikna olan yaşam savunucuları ile Avdan’da verdiğimiz mücadeleyi kazandık.” diye konuştu. . Avdan’daki süreçten hemen sonra Tavas ilçesinde bölge halkını bilgilendirdiklerini anlatan 24 muhtar ile birlikte platformu kurup mücadele etmeye başladıklarını söyledi.

Bahtiyar Kolçir.

'SONDAJ KUYULARI TARIM ARAZİLERİNİ YOK EDECEK'

"Daha önce Avdan'da da termik santral projesi vardı" diyen Bahtiyar Kolçir, JES’lere neden karşı olduklarını şöyle anlattı: “Burada insanlar tarım ile geçiniyor. Korona virüsü sürecinde tüm dünyada bir kez daha önemi artan gıda güvenliği meselesi bağlamında, verimli olan ovamızın JES için tercih edilmesini üzüntü ile karşıladık. Tarım arazilerinin üzerinde JES’lerin varlığı bölge insanının geçim kaynağının elinden alınması anlamına gelir. Çünkü şirketin ruhsat sahası çok büyük. 40 tane sondaj kuyusu var. Her bir kuyu, 10 bin metrekare tarım alanının doğal yapısını bozacak. Bu da toplamda 400 bin metrekare tarım arazisinin tahrip olmasına denk geliyor.”

.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINA KARŞI DAVA AÇTIK'

Yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını da ifade eden Bahtiyar Kolçir, “Şirketler yer altından yüksek ısı ile aldıkları akışkanları tekrar geri pompalamak yerine, yüzey sularına bırakıyor. Gerçekten kuralına uygun kullanılsa zarar tamamen ortadan kalkmasa dahi minimalize ediliyor” dedi. Kolçir, platform olarak ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilen alan için dava açtıklarını da sözlerine ekledi.

'SARAY’DA ÖZEL GIDALARLA BESLENENLERİN HALKLA BAĞI KALMAMIŞ'

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Hükümet kendisinden bekleneni yapıyor” diyerek iktidarın politikalarını eleştirdi. Pandemide bir kez daha açığa çıkan güvenli gıda meselesinin iktidar tarafından önemsenmediğini dile getiren Karaca, “Biz CHP olarak Tavaslılarla görüştük. Onlar böyle bir projeyi istemiyor. Tavas’ın altını üstüne getirecek JES’lere karşı, hele ki halkın istemediği bir projeye CHP olarak evet dememiz mümkün değil. Proje su kaynaklarına ve tarıma ciddi tahribat verecek. Bu görmezden gelinemez. Durum gösteriyor ki, sarayda özel gıdalar ile beslenenlerin halkla hiçbir bağı kalmamıştır. Tarım arazilerini yok edecek projeye karşı mücadele veren bütün yurttaşların ve platformun yanında olacağız” diye konuştu.

'MAHSÜLLERİMİZİN ZEHİRLENMESİNİ İSTEMİYORUZ'

JES proje alanı olan Altınova Mahallesi'nin muhtarı Bekir Kana ise tarım arazileri içinde reenjeksiyon çalışmalarının olmadığına vurgu yaptı. Tarım arazilerinin vasfının ortadan kalkacağı görüşünü savunan Kana, “JES projesi gerçekleşirse ürünlerimizin kalitesi bozulacak. Mahsullerimizin zehirlenmesini istemiyoruz. Yöremizde JES istemiyoruz. Gerek sağlık gerek geçim kaynaklarımız açısından kaygılıyız" dedi.