Sağlıkçılardan protesto: Dağ fare doğurdu

Diyarbakır’da sağlık çalışanları hastanedeki performans sistemini protesto etti. Emekçiler, “Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler” pankartı açarak mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Genel İş ve Sağlık Sen, Dicle Üniversitesi Başhekimliği önünde basın açıklaması düzenledi. Performans sistemini eleştiren çok sayıda sağlık çalışanı, "Sağlık çalışanları köle değildir. Emeğimizin karşılığını istiyoruz", "Kabul etmiyoruz", “Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler”, "Hastane yönetimi duy sesimizi" ve "Alkış değil hakkımızı istiyoruz" yazılı döviz ve pankartlar açtı.

'BEKLENTİLERİMİZ KARŞILANMADI'

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak yaptığı açıklamada sağlık emekçilerinin anne, baba, eş, çocuklarını görmeden canla başla bir virüs mücadelesi yürüttüğünü belirtti ve şöyle konuştu:

"Bu kadar fedakarlık ve mücadelemiz sonrasında maddi ve manevi beklentilerimiz hâlâ da karşılanmamıştır. Diyarbakır'da bizim ulaştığımız kadarıyla 150'ye yakın sağlık çalışanı bu virüse yakalanmış. Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan üç ay süreyle tavandan ek ödeme 'müjde'si sorunlar yaratmaya devam etmektedir. Tavandan performans ödemesi vaadiyle yaratılan beklentinin sonuçları ortaya çıkmış durumdadır. Tavan uygulamasına yönelik vaadin uygulanmasında yeni adaletsizlikler ve mağduriyetler oluşmuştur" diye konuştu. Dicle Üniversitesi Hastanesinde Mart- Nisan-Mayıs performans ödemelerinin yeni yeni ödenmeye başlandığı bilgisini paylaşan Orak, "Bu ödemelerin hesaplanmasında temizlik personeli, hasta destek personeli, güvenlikçiler, veri giriş elemanı idari personeli, teknikerler, 4/D’li hemşireler, laborantlar, anestezi teknikerleri, sözleşmeli- kadrolu hemşireler vaat edilen tavandan performans ödemelerinden yararlandırılmamıştır."

'EKONOMİK KAYIPLAR VAR'

Sağlıkçıların ekonomik kayıplarının arttığını söyleyen Orak, sağlık hizmetlerinde son 20 yıldır uygulanan döner sermaye kapsamındaki ek ödemelerin hem eksik olduğunu hem de emekliliğe yansıtılmadığından belirtti. Orak, "Sağlık hizmeti bir ekip işi olduğunu tekrardan hatırlatıp, bu haksız ve adaletsiz uygulamayı kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Gerekli hukuki başvurularımızı da yapacağımızı belirtiyoruz. Dicle Üniversitesi Hastanelerinde aynı serviste aynı işi yapan sağlık çalışanları arasındaki farklar bir an önce giderilmelidir. 4/D’li, 4/B statüsünde çalışan hemşirelerin kadroya alınmasını, herkesin güvenceli iş güvenli bir geleceğe hakkı olduğunu tekrardan hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.

‘DAĞ FARE DOĞURMUŞTUR’

Orak, ayrım gözetmeden tüm sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi talebinde bulundu ve "Ama bu maalesef karşılanmadı. Sağlık emekçilerinin masraflarındaki artış ve gelirlerindeki düşme düşünüldüğünde mevcut tavan ödemesi vaadi sağlık emekçilerini beklenti içerisine sokmuşken uygulamada; dağ fare doğurmuştur" ifadeleri kullanıldı. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)