Sürgüne karşı yürüyen demiryolcular Ankara’ya ulaştı

TCDD’de yaşanan sürgünlere karşı dört farklı ilden başlattıkları yürüyüşle Ankara’ya gelen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi demiryolcular TCDD Genel Merkezi’ne yürümek istedi. Sendikanın merkez binası önünden gerçekleşmesi planlanan yürüyüşü engelleyen polise tepki gösteren BTS Başkanı Hasan Bektaş, “Bu sürgünlerin sorumlularına seslenmek istiyoruz.Yarın öbür gün demiryollarında kaza olunca siz sorumlu olacaksınız” dedi. Görüşmelerin sonunda sendika üyeleri Ankara Gar’ına geçti. TCDD İşletmesi Genel Müdürü Ali İhsan Uygun üç BTS yöneticisiyle konuya dair görüşmeyi kabul etti ancak Uygun görüşmeye gitmeyerek muavinini yolladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) yaşanan sürgünlere karşı İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’dan başlattığı yürüyüşte Ankara’ya ulaşıldı.

Sürgünlere karşı BTS Genel Merkezi’nden yürüyerek TCDD Genel Merkezi’ne gitmek isteyen sendika üyelerini polis engelledi. Toplu bir şekilde yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirten polise tepki gösteren BTS Başkanı Hasan Bektaş, “Demiryollarında memursunuz. Devlette yükselmenin şartları vardır. Bu sürgünlerin sorumlularına seslenmek istiyoruz.Yarın öbür gün demiryollarında kaza olunca siz sorumlu olacaksınız. Kazaların sorumlusu liyakatsız atamadır. Genel müdüre bu sürgünleri neden yapıyorsunuz diye sormaya benim hakkım yok mu? Bu suç mu? Bu suçsa beni alın buradayım. Sendika olarak üyelerimin hakkını sormak suçsa alın beni” dedi.

Çok sayıda çevik kuvvet polisinin beklediği genel merkez binası önünde BTS yöneticileri ile polis amirleri arasında yürüyüş için uzun süre müzakere gerçekleşti. CHP’li ve HDP’li Milletvekilleri de demiryolculara destek olmak için genel merkez binası önüne geldi. Yapılan görüşmelerin sonunda toplu şekilde yürüyüşe izin verilmedi ve sendika üyeleri araçlarla Ankara Garı önüne geçti.

‘LİYAKÂTSİZ ATAMA ÖLÜM GETİRİR’

Ankara Garı önünde milletvekilleri, sendika temsilcileri ve polis arasında süren görüşmenin ardından TCDD Genel Müdürlüğü önünde en fazla 20 kişinin katılımıyla basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

“Hülle atama istemiyoruz”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Liyakâtsiz atama ölüm getirir” sloganları atan demiryolcular, “Sürgünler geri alınsın”, “Evde hayat TCDD’de sürgün var”, “Korona günlerinde sürgün hukuksuzluktur” yazılı pankartları taşıdı.

‘SALGINDA SÜRGÜN İNSANLIK SUÇUDUR’

TCDD Genel Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, “Yıllardır TCDD’ye emek veren demiryolcular, üye oldukları sendikadan ve anlayışlarından dolayı sürgün edildiler. Bu salgın sürecinde sürgün insanlık suçudur. Arkadaşlarımız onuruyla çalışmaktadır. Sizin bu baskılarınızdan korkmamaktadır. Ekmeğini isteyen onuru için mücadele eden insanlar korkmaz. Arkadaşlarımızın görevlerine iade edilmesini istiyoruz” dedi.

‘BUGÜN VARSINIZ YARIN GİDEDECEKSİNİZ’

Demiryolculara destek veren milletvekillerinden HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç ise, “Pandemi zamanında insanların yaşam koşullarını görmeksizin bu sürgünlerin bir an önce durdurulması gerekiyor. Bugün iktidar liyakâtsizlikle her şeye imza attı. Birçok kurumda liyakâtsizlik hat safhada. Günlerdir yollarda olan, eylemler sürdüren emekçileri saygı ve minnetle selamlıyorum. İşçilerin yaşam koşulları düzelteceği yere işçileri sürgün eden iktidara karşı bizler asla geri adım atmayacağız” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ise, “Yöneticilere seslenmek istiyorum. 31 tane arkadaşımızla ilgili aldığınız sürgün kararına karşı uyarı yapıyorum. Bu yaptığınız yanlıştan vazgeçin. Tez zamanda vazgeçmezseniz bu sizin ailenize utanç vesikası olarak yapılacaktır. İnsanları sürgün etmek çağ dışı anlatmışlardır. Gücünüzü nerden alıyorsanız şunu bilin ki gittiğiniz yol yol değildir. Tel örgülerin arkasında bizleri izleyen yöneticilere sesleniyorum. Bugün varsınız yarın gideceksiniz” dedi.

‘YANLIŞ YAPTINIZ SİZ DE GÖRECEKSİNİZ’

TCDD’nin aldığı sürgün kararlarının iptal edilmesini isteyen BTS Başkanı Hasan Beştaş ise şunları söyledi:

“Bu kurumun çalışanı olarak utanç duyuyorum. 20 yıldır kazalarla liyakâtsiz atamalarla bu kurum gündeme geldi. 31 arkadaşımız, 15’i sendika üyemiz haklarında hiçbir soruşturma olmadan yasama yönetmeliğe aykırı sürgün edildiler. Eyy genel müdür neden yapıyorsun bunu? 12 Mayıs’tan bu yana kapıları kapatmış. Eyy genel müdür sen gideceksin biz kalacağız. Sayın ulaştırma bakanı neden sessiz kalıyorsun? BTS kazalarla ilgili kamuoyuna söz söylüyor, BTS demiryolları arazilerinin peşkeş çekilmesine karşı çıkıyor. O halde BTS kafalarında engeldir. Bizi susturmak isteyenler bilsin ki susmayacağı. Yanlış yaptınız siz de göreceksiniz.”

GENEL MÜDÜR KABUL ETTİ AMA GÖRÜŞMEYE GELMEDİ

Basın açıklamasının ardından TCDD İşletmesi Genel Müdürü Ali İhsan Uygun üç BTS yöneticisiyle konuya dair görüşmeyi kabul etti ancak görüşme gerçekleşmedi. TCDD Genel Müdürü Uygun’un görüşmeye gelmediğini ifade eden BTS Başkanı Hasan Bektaş, “Genel müdürün muavini görüşmeye geldi. Yaptıkları uygulamanın meşru olduğunu savunuyorlar. ‘Hakkımız var hukuksuzluk varsa mahkemeye verin’ diyorlar” dedi.

Sendika üyelerinin TCDD Genel Müdürü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile görüşme taleplerinin yerine getirilmesi için Ankara Garı’nda beklediğini ifade eden Bektaş, “Ulaştırma Bakanlığı’ndan haber bekliyoruz” diye konuştu.

Etiketler Ankara Gar tcdd