Leyla Güven'in ilk sözü: Berxwedan jiyan e

HDP Milletvekili Leyla Güven, hakkında TBMM Genel Kurulu'nda yapılan işlemi televizyondan izledi. Güven, vekilliğinin düşürülmesi için hakkındaki mahkeme kararının okunmasının ardından "Berxwedan jiyan e" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, vekilliğinin düşürülmesine dair işlemi evden izledi. Güven, Meclis Başkanvekili Sadi Bilgiç kararı okuduktan sonra zafer işareti yaparak "Berxwedan jiyan e" (Direnmek hayattır) dedi.

'ÇÖKTÜRME PLANININ DEVAMI'

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven daha sonra yaptığı açıklamada, millletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki işleminin “Çöktürme Planı”nın devamı olduğunu belirterek, “Kürt siyasetini demokratik zeminden tasfiye etme girişimidir. Bu bir darbedir, başka bir adı yoktur” dedi

Leyla Güven, 31 Ocak 2018’de “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt kurup yönetme” iddialarıyla tutuklanmıştı. Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmalarıydı.

24 Haziran 2018 tarihindeki genel seçimlerde Hakkari’den milletvekili seçilmesiyle Güven’in serbest bırakılması için hukuki süreç başlatılırken, 29 Haziran tarihindeki duruşmasında Güven hakkında tahliye kararı verilmiş, ancak karara savcı aynı gün itirazda bulunmuştu.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de Güven’in tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Leyla Güven hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet” iddialarından 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyordu. Güven, cezaevindeyken Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrite karşı açlık grevi yapmış 79. günündeyken tahliye edilmişti. (HABER MERKEZİ)

CHP ve HDP'den üç ismin vekilliği düşürüldü: Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Musa FarisoğullarıCHP ve HDP'den üç ismin vekilliği düşürüldü: Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Musa Farisoğulları