Silivri'de 'korona koğuşu': 39 kişi kalıyoruz

Korona virüsü vakası konulmuş birçok mahpus olduğu iddia edilen Silivri Cezaevi'nden bir mahpus ailesini arayarak yaşadıklarını anlattı. Bu ana kadar kaldıkları koğuşta 6 kişinin durumunun ağırlaştığını söyleyen mahpus, bu kişilerin yanlarından alındığını belirterek “Virüs şüphesi olan 39 kişiyle aynı koğuştayız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerinin geçtiğimiz yıl incelemelerde bulunduğu ve 23 bin kişinin kaldığı belirtilen Silivri Cezaevi, korona virüsünün en çok bulaştığı cezaevi . Cezaevindeki son gelişmelerle ilgili bu ana kadar mahpus ailelerine ve avukatlara yeterli bilgi verilmiş değil. En son Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 44 mahpusun test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Ancak mahpuslar sayının daha fazla olduğunu ve hayatlarının risk altında olduğunu söylüyor. Buradaki bir mahpus ailesini telefonla arayarak B-12 koğuşunda test sonucu pozitif çıkmış 39 kişinin aynı yerde tutulduğunu ve durumu ağır olan 6 mahpusun koğuştan çıkartıldığını söyledi.

'6 KİŞİ GÖTÜRÜLDÜ, YENİ KİŞİLER GETİRİLDİ'

Söz konusu mahpus, ailesini telefonla arayarak yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Şu an virüs semptomları taşıyan 39 kişiyle aynı koğuştayız. Bu hafta aramızdaki 6 kişinin durumu ağırlaştı. Bu kişiler koğuştan ayrıştırıldı. Koğuşu 39 kişiye tamamlamak için 6 kişiyi daha buraya getirdiler. Herhangi bir önlem yok. Bize açıklama da yapmıyorlar. Tedavi olarak sadece sıtma ilacı veriyorlar.”

Mahpusun ailesi de durumu sadece E-Nabız sisteminden takip edebiliyor. Cezaevindeki yakınlarının her gün doktor kayıtlarını takip eden aile, bir haftadır tedavi için sistemde bir değişiklik olmadığını gördüklerini söyledi. Ailenin anlatımına göre koğuşta sadece 4-5 kişinin ateşi ölçülüyor.

Öte yandan cezaevinde müvekkilinin test sonucunun pozitif olduğunu öğrenen avukat Deniz Dilek ise bu ana kadar yaptığı hiçbir başvuruya da yanıt alamadı.

ADALET BAKANLIĞI'NA SORULAR...

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 7 kişilik bazı koğuşlarda 45 kişi kaldığını ifade etti. Gergerlioğlu önergesinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e “Silivri Cezaevinde Kovid-19 teşhisi koyulan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan kaçı yoğun bakımda, kaçı entübe durumdadır? Silivri Cezaevinde Korona sebebiyle yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?” diye sordu.

Gergerlioğlu, şu sorulara yanıt istedi:

- Silivri Cezaevinde 7 kişilik koğuşta 45 kişinin kaldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa salgın döneminde buna nasıl izin verilmiştir?

- Korona semptomları taşıyan mahpuslara test yapılmadığı iddiası doğru mudur? Şu ana kadar test yapılan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan negatif çıkanların kaçına tekrar test yapılmıştır?