İHD: Aksu için risk arttı

İHD İzmir Şubesi'nden açıklama: 58 yaşındaki hasta mahpus Abdülkadir Aksu için risk artıyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 20 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan hasta mahpus Abdülkadir Aksu’nun sağlık durumuna dikkat çekti.

Hapishanelerdeki sorunlar had safhada iken Covid-19’dan kaynaklanan yeni sıkıntılar eklendiği kaydedilen açıklamada, tam teşekküllü hastanelerden alınacak raporların da kabul edilmesi gerektiği hatırlatılarak, risk altında olan mahpusların hastalığa yakalanması gibi bir olumsuzluktan devletin sorumlu olacağı ifade edildi.

Kalp, böbrek yetmezliği, KOAH ve yüksek tansiyon hastalıkları bulunan Abdülkadir Aksu’nun tedavi süreçlerinin aksadığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

HASTA MAHPUSLAR HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYOR: Hasta mahpusların rapor için götürüldüğü Adli Tıp Kurumunun verdiği raporlardaki yanlılığı ve hiç de bilimsel olmayan karar ve yorumları bu kuruma karşı güvensizlik duyulmasına neden olmaktadır. Covid-19’dan dolayı hasta mahpuslar hastaneye götürülmemekte, ilaçlarına ulaşmakta sıkıntı yaşamakta, böylelikle tedavileri yarım kalmaktadır. Ayrıca koğuşlarındaki hijyen ortamı ve koğuş kapasitesinin üstüne kalma durumundan kaynaklı bireysel korunma alanlarının sağlanması sorun olduğu için hasta mahpusların virüse yakalanma ihtimalini artırmaktadır. Hapishane yönetimlerinin hasta mahpuslara insan onuruna yakışır bir şekilde yaklaşmasını ve hiçbir gerekçe ileri sürmeden kontrollerine götürmesini talep ediyoruz. Covid-19’un hastaneye götürülmeleri konusunda bir bahaneye dönüştürüldüğünü görüyor ve hasta mahpusların tedavisini yapmayacaksanız eğer onların serbest bırakılması gerektiğini yineliyoruz.

CEZAEVİNE GİRDİKTEN SONRA BAŞKA HASTALIKLAR OLUŞTU: Bu hafta İnsan Hakları Derneği’nin ağır hasta mahpuslar listesinde yer alan Buca Kırıklar 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde kalmakta olan Abdülkadir Aksu’dan söz edeceğiz. Abdülkadir Aksu, 58 yaşındadır. Hapse girmeden önce bel fıtığı, apandisit, bademcik ameliyatları olmuş. Başka hastalıkları yokken cezaevine girdikten sonra başka hastalıkları oluşmuştur. Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde üç sefer anjiyo, kalın bağırsak ameliyatı, prostat kanseri ameliyatı oldu. Bu hastalıklarından kaynaklı birçok psikolojik ve patolojik sorunlar yaşamıştır. Bir süre tedavi görmüş ve panik atak, kronik yüksek tansiyon, kulak çınlamaları oluşmuştur.

HERHANGİ BİR OLUMSUZLUKTAN DEVLET SORUMLUDUR: Ailesinin 26 Mart 2020 tarihinde derneğimize yaptığı başvuruda Abdülkadir Aksu’nun kalp, böbrek yetmezliği, KOAH ve yüksek tansiyon hastalıkları bulunduğunu, hapishanedeyken bağırsağından bir parçanın alındığını, en son yaptıkları telefon görüşmesinde Covid-19 sürecinden beri koğuşta dezenfekte-temizlik yapılmadığını, hijyen malzemelerinin verilmediğini, tedavi süreçlerinin aksadığını beyan etmiştir. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak diyoruz ki Abdülkadir Aksu ve Covid-19’dan kaynaklı risk altında olan mahpusların hastalığa yakalanması vb. herhangi bir olumsuzluktan devlet sorumludur. (DUVAR)