'Hayat ne zaman normale döner?' sorusuna üç yanıt

TEPAV için hazırlanan raporda, hayatın ne zaman normale döneceğiyle ilgili üç senaryo yer alıyor. Bu senaryolara göre önlemler şimdiki gibi kalırsa haziran başında, önlemler daha da katılaştırılırsa mayısın ikinci haftasında, önlemler gevşetilirse ağustos ayında hayat normale dönmeye başlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Türkmen Göksel ve Doç. Dr. Yetkin Çınar, korona virüsünün ne zaman pik noktaya varacağıyla ilgili üç senaryo içeren rapor hazırladı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) için hazırlanan rapordaki en kötü senaryoya göre, vaka sayısı 2 milyon 31 bine çıkacak, yoğun bakım ihtiyacı 117 bin 705’e ulaşacak. Temmuz ortasında tedbirlerde gevşeme olacak, Ağustos başında hayat normale dönmeye başlayacak.

Mevcut durum senaryosuna göre haziran ayı başında tedbirler gevşetilecek, haziran sonunda ise normalleşme başlayacak. Pik noktası 3 Mayıs’ta gerçekleşecek ve hasta sayısı 100 bin 900’e, yoğun bakım ihtiyacı 3 bin 632’ye çıkacak.

Katılaştırılmış senaryoya göre, 25 Nisan günü pik noktasına ulaşılacak, vaka sayısı 35 bin 570’i bulacak, yoğun bakım ihtiyacı 925 olacak ve Mayıs ayının ikinci haftası tedbirler gevşeyecek, Mayıs sonunda normalleşme olacak.

Gevşetilmiş senaryoya göre ise 26 Mayıs günü pik noktası olacak. Vaka 2 milyon 31 bine çıkacak, yoğun bakım ihtiyaca 117 bin 705’e ulaşacak. Temmuz orasında tedbirlerde gevşeme olacak, Ağustos başında hayat normale dönmeye başlayacak.

Akademisyenler şu yorumu yaptı: "Mevcut durumda' ve 'Katılaştırılmış senaryoda' pik zamanında bile sağlık sistemi görece rahattır; çünkü mevcut yoğun bakım kapasitemizin oldukça altında yoğun bakım yatağı ihtiyacı vardır. Gevşetilmiş senaryoda ise yoğun bakım yatağı ihtiyacı kapasiteyi aşmaktadır. Bu da izolasyon ve tedbirlere önümüzdeki dönemde de uymanın ne kadar kritik olduğunu ifade etmektedir." (ANKA)