Cengiz işçileri fabrika önünde oturma eylemi yaptı

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası'nın demiryolu inşaatında çalışan işçiler, çalışma koşullarını protesto etmek için bir gün iş bıraktı. İşçiler, bugün fabrikaya alınmadıkları gerekçesiyle oturma eylemi başlattı. CHP'li Mahmut Tanal, Cengiz Holding'in işçi çıkarmayı yasaklayan düzenleme görüşüldüğü sırada işçi kıyımı yaptığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mazıdağı ilçesindeki Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası’nın Diyarbakır-Mardin-Mazıdağı Demiryolu inşaatında çalışan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle dün iş bıraktı. Söz konusu durumu gerekçe yapan fabrika yönetimi, bu sabah fabrikaya giden 128 işçiyi içeriye almadı. Bunun üzerine işçiler fabrika önünde oturma eylemi başlatma kararı aldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, salgının başlamasıyla birlikte fabrika yönetiminin kendilerinden evlerine gitmemelerini istediği kaydeden işçiler, “15 gün fabrikada kalmamızı istediler. Kabul ettik. 15 gün sona erdi. Eve gitmek istedik izin vermediler. Bayrama kadar burada kalmamızı istediler. Normalde 12 saat çalışıyoruz. Bunu 14 saate çıkardılar. Biz çalışma saatlerinin düşürülmesini istedik. Tedbir alınmasını istedik. Ücretlerimizin düzeltilmesini istedik” dedi.

'MASKE BİR TANE VERİLİYOR, BİR AY KULLANIYORUZ'

Evlerine gitmelerine izin verilmemesine rağmen dışarıdan başka personellerin gelip gittiğini ifade eden işçiler, şunları söyledi: “Bu durumda hiçbir şekilde önlem almıyorlar. Bizim evlerimize gitmemize izin vermiyorlar ama dışarıdan insanları getirip içimize sokuyorlar. Fabrikanın diğer bölümlerinde çalışan işçiler evlerine gidip geliyor. Ardından bu işçilere hiç kontrol yapılmadan bizim aramıza sokuyorlar. Ama biz evimize gidemiyoruz. Herhangi bir önlem yok. Maske bir tane veriliyor. Bir ay kullanıyoruz. Normalde bir günlük maske ama bir ay çalışıyoruz."

'İŞÇİ ÇIKARMAK YASAK AMA FİİLİ OLARAK ÇIKIŞ VERİLDİ'

Hükümetin yaptığı açıklamada 3 ay boyunca işçi çıkarmanın yasaklandığına dikkati çeken işçiler, “İşçi çıkarmak yasak ama bizim fiili olarak çıkışımızı verdiler. Şu an şantiyeye giremiyoruz. 128 işçi fabrika önünde bekliyoruz. Oturma eylemi yapıyoruz. Bundan sonra da bekleyeceğiz” ifadelerini de kullandı.

TANAL: TASARI GÖRÜŞÜLÜRKEN İŞÇİ ÇIKARILDI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, Cengiz İnşaat'ın, işten çıkarma yasağı düzenlemesinin Meclis’te görüşüldüğü saatlerde toplu işçi kıyımına imza attığını öne sürdü.

Diyarbakır-Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı yapım işinde çalışan bir grup işçinin dün gece kaldıkları Mazıdağı’ndaki şantiyeden apar topar çıkarıldığını Twitter hesabından duyuran Tanal, “Hey Türkiye’m hey! Biz şu anda TBMM’de işten çıkarmayı yasaklayan teklifi görüşürken, Cengiz İnşaat’ın Mardin’deki şantiyesinde onlarca işçinin çıkışı verildi. Jandarma eşliğinde bu saatte dışarı atıldılar. Sabahı beklemediler. Bu emekçiler ne yapacak? Bu örnekten de görüleceği gibi şu anki teklif bu haliyle işten çıkarmaları hızlandırdı. Fırsatçılara koz verildi. Çünkü düzenleme, Cumhurbaşkanının onayından sonra işten çıkarmayı yasaklıyor. Halbuki kanun, koronanın pandemi ilan edildiği 11 Mart’tan itibaren geçerli olmalıydı” dedi. (HABER MERKEZİ)