Hasan Oğuz'un ölümünün ardından Galataport'ta faaliyetler durduruldu

DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş'in iş yeri temsilcisi Hasan Oğuz'un ölümünün ardından Galataport şantiyesinde bugün inşaat faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu açıklandı. DİSK, Oğuz'un ölüm raporuna 'bulaşıcı hastalık' yazıldığını ve tüm belirtilerin korona virüsü gösterdiğini açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınına rağmen faaliyetine devam eden Galataport şantiyesinde DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş'in iş yeri temsilcisi Hasan Oğuz, iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Sendika bugün şantiyede eylem yaparak, "Hasan’ın katili 'Çarklar dönecek' diyenlerdir" dedi. Eylem sonrası sonrası Galataport İstanbul, inşaat faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Galataport şantiyesinde çalışırken 7 Nisan günü kalp krizi geçiren ve hastaneye kaldırılan Dev Yapı-İş Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz dün hastanede yaşamını yitirdi. Dev Yapı-İş Oğuz’un ölüm raporunda ise ölüm şeklinin "bulaşıcı hastalık" diye belirtildiğini aktardı.

İş cinayetinin ardından Dev Yapı-İş, Galataport şantiyesi önünde eylem yaptı.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, 3 Nisan’da şantiyede çalışan 3 işçide virüs tespit edilmesine rağmen önlem alınmayarak, çalışmaların devam ettiğini söyledi. İşçilerin hâlâ çalışmaya zorlandığını belirten Karabulut, yapılan "evde kal" çağrılarına rağmen iktidarın işçilerin çalışmasını istediğini söyledi. Şantiyelerde yaşanan bu durumdan dolayı yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Karabulut, "Salgına davetiye çıkaran bu şantiyelerin durdurulması için hem hukuksal hem de fiili meşru mücadelemizi yürüteceğiz. Hasan’ın ölümüne sebep olanlar ‘Çarklar dönecek, üretim devam edecektir’ diyenlerdir" dedi.

Açıklamaya katılan Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Akyol da “Galataport’ta çalışan işçi arkadaşlarımızın hâlâ hakları gasbediliyor. Ne zaman bir olursak, o zaman bu ölümlerin hesabını soracağız” diye konuşuyor.

'ÖFKEMİZ ÜZÜNTÜMÜZDEN BÜYÜK'

Eylem sonrası Galataport İstanbul, inşaat faaliyetlerinin bugünden itibaren geçerli olmak üzere geçici olarak durdurulduğu bildirildi. Galataport İstanbul'dan yapılan açıklamada, salgına karşı gerek ofislerde gerekse şantiyede görevli çalışanların sağlığı için gerekli tüm önlemlerin alındığı savunuldu.

Açıklamada, "Bir süredir planladığımız aksiyonların devamı olarak Galataport İstanbul şantiyemizde azaltarak devam ettiğimiz inşaat faaliyetlerimizi, 14 Nisan 2020 tarihinden başlamak üzere geçici olarak durdurduğumuz bilgisini kamuoyuna saygıyla sunarız" denildi.

DİSK Devrimci Yapı İşçileri Sendikası dün Facebook hesabından da şu açıklamayı yapmıştı "Avrupa Yakası temsilcimiz, genç işçi önderi Hasan Oğuz’u ‘bulaşıcı hastalık’ sebebiyle yitirdik. Hasan Oğuz, 20 Mart günü işçilerin Covid-19’a karşı hiçbir önlem alınmadığı Galataport şantiyesinde çalışıyordu. Şantiyede 3 Nisan günü 3 pozitif vaka çıkmasına rağmen üretim durdurulmamış, işçiler çalışmaya zorlanmıştı. Hasan 7 Nisan günü kalp krizi geçirdi. Tüm belirtileri Covid-19’du ve o yönde tedavi uygulandı. Hasan’ın raporlarında ölüm sebebi olarak ‘bulaşıcı hastalık’ yazıyor. Öfkemiz üzüntümüzden büyük!" (EVRENSEL)