Türkiye'de virüs nedeniyle can kaybı bini geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 98 kişinin daha korona virüsü nedeniyle öldüğünü ve can kaybının 1006'ya yükseldiğini söyledi. "Sokakların çekiciliğine biraz daha direnmek zorundayız" ifadelerini kullanan Koca, "Biz daha büyük bir baharı bekliyoruz. Sağlık personelimize güvenelim" dedi. Koca, İsrail'in Türkiye'den koruyucu sağlık ekipmanı talep ettiğini ve görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde Bilim Kurulu üyelerinin video konferansla katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Koca, son 24 saatte 98 kişinin daha korona virüsü nedeniyle öldüğünü ve can kaybının 1006'ya yükseldiğini söyledi. Koca "Bugün itibarıyla toplam test sayısı 307 bin 210'a ulaştı. Son 24 saatte 4 bin 747 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı ise 47 bin 029'a yükseldi" dedi. Koca, bugüne dek 2 bin 423 hastanın iyileşip taburcu edildiğini belirtti.

'SAĞLIK ORDUMUZA GÜVENİN'

Koca, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin şu an itibarıyla toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 61 bin 635'dir. Bunun 165 bin 363'ü doktordur, 204 bin 969'u hemşiredir. Bir bu kadar da diğer sağlık personelimiz ve destek personelimiz var. Bu, sizler için gece gündüz görev başında olan bir sağlık ordusudur, bu orduya güvenin" dedi.

Türkiye'nin yoğun bakım kapasitesinde Avrupa'nın en avantajlı ülkesi olduğunu vurgulayan Koca, "Ülkemizin sağlık altyapısına güvenin" ifadesini kullandı.

Korona virüsünü, "tedbir alınmaması halinde tüm güvenleri boşa çıkaracak fırsatçı bir hastalık" olarak niteleyen Koca, "Size güven vadeden her şey ancak aldığınız tedbirler ölçüsünde etkili olabilir. Korona virüs, aradığı temas ortamını bulursa size kolayca bulaşacaktır. Bir sosyal ortama girdiğinizde sadece iki kişi bir araya gelmiş olsanız bile araya gerekli sosyal mesafeyi koymazsanız kısa bir an bile virüsün size bulaşması için yeterli olabilir" diye konuştu.

Virüsü taşıdığı kesin bilinenlerin tedavi altında olduğunu belirten Koca, dışarıda ise virüsü kimin taşıdığı ya da taşımadığını bilmenin mümkün olmadığının altını çizdi. Dikkatli olunmasının önemine işaret eden Koca, "Virüsü, herhangi biri taşıyor olabilir diye düşünmelisiniz" dedi.

Bakan Koca, bu mücadelede duruma daha da ciddiyetle yaklaşmak yerine bir gevşeklik gösterilmesi halinde başarının çok zaman alacağını ve normal şartlarda yaşamlarını sürdürecek olan insanların kaybedileceğini söyledi.

Koca, "Bu, tek bir hayat bile olsa tedbirlere sıkıca sarılmaya, fedakarlıkta bulunmaya değmez mi? Sayıların nerelere varabileceği tüm dünyada gözler önündeyken bunu tarihi bir sorumluluk olarak görmemek mümkün mü?" diye sordu.

'SOKAKLARIN ÇEKİCİLİĞİNE DİRENİN'

Herkesin korona virüsü gerçeğiyle tam yüzleşmek zorunda olduğunu belirten Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bütün illeri, bütün ilçeleri, bütün köyleri, hepimiz bu mücadelenin kurallarına ne kadar hızlı, ne kadar net adapte olursak o kadar hızlı sonuç alırız. Kuralları hepimiz birlikte hiç tavizsiz uygularsak o andan itibaren hastalığın aramızdan yeni kişilere bulaşmasını önlemiş olacağız veya bunu çok azaltmış olacağız. Hastalığı kontrol altına aldığımız anda ise özlediğimiz hayatın güneşi doğmaya başlayacak. Bu sözler, bu talepler sadece bana ait değil, sahadaki büyük mücadeleyi veren sağlık personelimizin de sözleri ve talepleridir. Koronavirüs salgınını kontrol altına almak ve hastalığı yenmek için hayatını ortaya koyan 1 milyon 65 bin 635 savaşçının, doktorun, hemşirenin, teknisyenin, hasta bakıcının sözleri ve talepleridir. Salgınla mücadele eden sağlık ordumuz tedavi ettikleri hastaların çok basit ihmaller sebebiyle hastanede olduğunu en yakından bilen kişilerdir. Onların uyarılarını dikkate alın. Onların sizin için en büyük dileği hastalarından biri olmamanız, evinizde güvende olmanız."

"Sokakların çekiciliğine biraz daha direnmek zorundayız" diye Koca, "Biz daha büyük bir baharı bekliyoruz. Hastalığı kontrol altına andığımız anda, özlediğimiz hayatın güneşi doğmaya başlayacak. Evde kalın" diye konuştu.

'CEZALAR CAYDIRICI OLMALI' 

Fahrettin Koca, "Sağlık çalışanlarına saldırılarda cezalar caydırıcı olmalı. Meclisimiz bu konuda girişimde bulunmuştur. Yasa tasarısı bizler için büyük önem taşımaktadır. Dileğimiz yasanın Meclis'in her üyesinin evet oyuyla yasalaşmasıdır" dedi.

Sağlık Bakanı, yoğun bakıma alınan hasta sayısının düşmeye başladığını belirterek "Hastaneye, yoğun bakıma yatış ve entübe edilen hasta sayısının stabil döneme girdiğini, artış hızının azaldığını söyleyebiliriz. Yoğun bakım sürecimiz, diğer ülkelere göre özellikle son haftalarda giderek düşmeye başladı. Türkiye genelindeki hastanelerde yatak doluluk oranı yüzde 36,3" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, e-Devlet üzerinden başvuranlara şu ana kadar 3,5 milyon maske dağıtıldığını da söyledi.

İsrail'in Türkiye'den koruyucu sağlık ekipmanı talep ettiğini açıklayan Koca, "Bununla ilgili görüşmeler sürüyor" dedi.

dd

Infogram