Hotamışlıgil: Türkiye, şu ana dek ABD'den başarılı

Çalışmalarını ABD'de sürdüren Prof. Dr Gökhan Hotamışlıgil, gazeteci Murat Yetkin'e konuştu. Hotamışlıgil'e göre Türkiye korona ile savaşta “Şu ana dek başarılı sayılıyor; hatta karşılaştırmak gerekirse ABD’den daha başarılı. Hotamışlıgil, Türkiye için fırsatın kaçmadığını olası can kayıplarına karşın virüsü geriletebileceğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin kişisel web sitesi YetkinReport'ta Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile yaptığı görüşmeyi kaleme aldı. Hotamışlıgil: Türkiye korona savaşında şimdilik başarılı başlıklı yazınını bir bölümü şöyle:

"Hotamışlıgil’e göre koronavirüs Covid-19 ile savaşta şimdi en önemli iki konu vardı: bireysel temizlik ve izolasyon ve toplumsal tecrit, yani bir nevi karantina. Yani, ne elimizi sık sık sabunla yıkama gibi bireysel temizlik önlemleri tek başına yeterliydi, ne de olabildiğince başkalarıyla temas kurmama; ikisi bir arada ve ancak çok ciddi, katı bir şekilde uygulandığında sonuç getiriyordu. Tabii tüm bu uygulamaları yönlendiren bilimsel yetkinlik, etkin ve yaygın test, ve tanı-tedavi zinciri.

***

Dr. Hotamışlıgil’e göre Türkiye korona ile savaşta “Şu ana dek başarılı ” sayılıyor; hatta karşılaştırmak gerekirse ABD’den daha başarılı. Baştaki yavaş gibi algılanmasına ve yeterince iletişim olmamasına karşın sonra hızla önlem alınmaya başlandığını, özel bir kurumun oluşturulduğunu [Koronavirüs Bilim Kurulu], riskli ülkelerle uçuşların yasaklandığını, sınır kapılarının kapatıldığını, halkı aydınlatma kampanyalarının başlatıldığını, umrecilerin karantinaya alınmaya başladığını örnek olarak veriyor. Sağlık Bakanı Koca’nın süreci iyi yönettiğini söyleyen Hotamışlıgil, Bakanın ABD’deki muadillerinin olmadığı kadar “şeffaf davrandığı” kararlarında bilimsel verilere dayandığını ve süreci soğukkanlı bir şekilde yönettiği kanısında.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK  İÇİN TIKLAYIN