Gazi Katliamı'nda ölenler anıldı: Sorumlular cezalandırılsın

Gazi Mahallesi’nde 25 yıl önce gerçekleştirilen ve 22 kişinin ölümüne neden olan katliamın yıl dönümünde anma düzenlendi. Alevi kurumları, bir kez daha katliamdan sorumlu tuttukları dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve diğer devlet yetkililerinden hesap sorulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevilerin yoğunlukta olduğu İstanbul’un Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'te çıkıp, Ümraniye’ye yayılan olaylarda öldürülen 22 kişi katliamın 25’inci yılında anıldı. Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri, Gazi Halkı ve Alevi Kurumları tarafından düzenlenen anma etkinliği için yüzlerce kişi Gazi Cemevi önünde bir araya geldi.

Anmaya HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Dilşat Canbaz, HDK Eş Başkanı İdil Uğurlu da katıldı. Taşıdıkları "Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz" pankartı arkasından buradan katliamın yaşandığı eski PTT binası önüne doğru yürüyüşe geçen kitle, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Katiller hakla hesap verecek”, “Katiller bulunsun, hesap sorulsun” sloganları attı. Yürüyüş boyunca havada polis helikopteri dolaşırken, aşağıda ise TOMA ve zırhlı araçlarla yürüyüş korteji ablukaya alındı.

'SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN'

Kitlenin eski PTT binası önüne varmasının ardından önce saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da katliamda ölen Sezgin Engin’in ağabeyi Engin Engin aileler adına açıklama yaptı. Engin, Gazi katliamı ile halkı birbirine kırdırmak, Alevi-Sünni çatışması yaratmak istenildiğini, ancak halkın bu provakasyonu direnişle boşa çıkardığını belirtti. Katliamda ölenleri anlatan Engin, aradan geçen 25 yıla rağmen gerçek katillerin cezalandırılmadığını kaydetti.

Gazi katliamının gerçek sorumlularının başta dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve dönemin diğer devlet yetkilileri olduğunu söyleyen Engin, bu kişilerin cezalandırılması yönündeki taleplerini yineledi.

Ülkede dünden bugüne halklara katliamların reva görüldüğünü ifade eden Engin, yürütülen politikalarla tüm ülkenin tecrit altına alındığını, bu durumun da yeni katliamlara yol açtığını belirtti. Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ile Helin Bölek’in zorla hastaneye kaldırılmasına da tepki gösteren Engin, Grup üyelerinin taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.

MEZARLIKTA AĞITLAR YÜKSELDİ

Engin, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Bizler devletin polisiyle öldürülen tüm canlarımızın mücadelesini son nefesimize dek devam ettireceğiz. Yeni canların öldürülmemesi için aramızda gezinen katillerin, Gazi olaylarını planlayan, organize eden sorumluları bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz.”

Yapılan açıklamanın katliamın yaşandığı noktaya karanfiller bırakıldı. Kitle ardından Gazi Mezarlığı’na geçerek, yaşamını yitirenlerin mezarını ziyaret edip, yine karanfiller bıraktı. O anlarda mezar başlarından ağıtlar yükseldi. (Kaynak: MA)