Gerekçeli karar: Kavala'yla ilgili delil yok

16 sanıklı gezi davasında 9 sanıkhakkında beraat kararı veren, firari durumdaki sanıklar hakkındaki yakalama kararını kaldırıp dosyalarını ayıran mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda beraat kararı verilir verilmez gözaltına alınıp yeniden tutuklanan Osman Kavala ile ilgili hiçbir delil bulunamadığı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 sanığın "hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle toplamda 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapis cezası yargılandığı davayla ilgili beraat kararı vermişti. Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda MASAK raporlarının incelendiği ve halen 15 Temmuz soruşturmasından tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın Gezi olaylarının finansörü olduğuna yönelik bir delil bulunamadığı belirtildi.

Kararda, Kavala'nın 840 gün tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen, firari cemaat savcılarının talebiyle 2013’te alınan dinleme kararları için de “yasadışı delil” tespiti yapıldı. Tapelerin bu nedenle hükme esas alınamayacağı belirtildi. Kavala’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen tanık Murat Pabuç’un, iddianame hazırlanmadan sadece 3 gün önce savcılığa ihbarda bulunduğunun anlatıldığı kararda, ifadelerinin delil değerinin olmadığı da vurgulandı.

Gezi eylemlerini “vandallık” olarak niteleyen mahkeme, eylemlerin hükümeti zor durumda bırakmak, istifaya zorlamak amacını taşıdığı değerlendirmesinde bulundu. Gerekçeli kararda, "Yargıtay içtihatları ve "zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir" ilkesi de göz önüne alındığında iddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulundukları kabul edilmiştir" denildi.