Eğitim-Sen: Ceren Damar için adalet istiyoruz

Akademisyen Ceren Damar Şenel cinayetine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması öncesi açıklama yapan Eğitim-Sen, şiddeti öven tüm yaklaşımları teşhir edeceklerini duyurdu. Açıklamada, “Okul öncesinden yükseköğretime kadar toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan politikalar, kadına yönelik şiddeti artırıyor” denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından üniversitede öldürülen akademisyen Ceren Damar Şenel davasının dördüncü duruşması 21 Şubat Cuma günü Ankara Adliyesi’nde görülecek. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen), Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da başlayacak karar duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy Tekdemir ve Eğitim Sen şube kadın sekreterlerinin katılımıyla sendika genel merkezinde düzenlenen basın açıklamasında, mevcut politikaların kadına yönelik şiddeti artırdığına dikkat çekildi.

Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu tarafından okunan basın açıklaması özetle şöyle:

AKADEMİSYENLERE DÖNÜK TEHDİTLER: Ülkemizde bugün köklü üniversitelerde dahi akademik özerklik ve en temel demokratik haklar ayaklar altına alınmış durumdadır. Akademisyenleri ‘oluk oluk kanlarını akıtacağız ve kanlarında duş alacağız ’diye tehdit edenler, Ankara Üniversitesi’nde akademisyen cübbeleri üzerinde tepinen postallar, hukuk fakültesi çatısından sallandırılan ülkü ocakları bayrağı ve hukuk fakültesi önünde silahıyla poz veren şahsa ait görüntüler akademinin bilinçli bir şekilde baskı altında tutulduğunu göstermektedir. Akademik özgürlüklerin yok sayılması, üniversitelere, bilime ve akademisyenlere dönük tehditler, bireysel silahlanmanın, cezasızlığın teşvik edilmesi şüphesiz ki güçlünün şiddetini ve zorbalığını cesaretlendirmektedir. Unutulmamalıdır ki üniversiteleri üniversite yapan yegâne öğe demokratik öğrenme iklimidir ve bu iklimin var olabilmesinin koşulu da ülkemizin demokratikleştirilmesinden geçmektedir.

POLİTİKALAR KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ARTTIRIYOR: 2019 yılında 474, 2020 yılı Ocak ayında 27 kadın cinayeti işlendi. Ceren Damar Şenel cinayetinde bilim insanı ve kadın kimliğini tanımayan erkek şiddeti ve kadın düşmanlığı görmezden gelinmemelidir. Okul öncesinden yükseköğretime toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan politikalar, kadına yönelik şiddeti artırmaktadır.

DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ: Şiddeti engellemek değil faillerini korumak ve aklamak için örgütlü bir biçimde hareket eden tüm odaklara karşı duracağız. Şiddeti öven tüm yaklaşımları teşhir edeceğiz. Eğitim ve bilim emekçileri olarak tüm bilim insanlarının iş güvencesinin, insanca yaşam koşullarının ve en önemlisi yaşam hakkının korunmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Ceren Damar Şenel davasını, gerçek adaletin tecelli etmesi için, bu katliamın ardındaki iktidar ilişkilerinin gün yüzüne çıkması için, akademinin en temel ilkelerinin nasıl yok sayıldığının görülmesi için, gözümüzün içine bakıla bakıla failin suçunun nasıl basitleştirilmek istendiğini teşhir etmek için takip edeceğiz.

(DUVAR)