Kışanak, Anlı ve 63 meclis üyesine 'eşbaşkanlık' davası

Diyarbakır'da yerine kayyım atanan önceki dönem eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı hakkında, "belediyede eşbaşkanlık sistemi" uyguladıkları için dava açıldı. Eski eşbaşkanların 9 ay - 4 yıl arası hapsi istenirken, sistemi onaylayan belediye meclis üyeleri için de 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin görevden alınan önceki dönem Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile beraber 63 belediye meclis üyesine "belediyedeki eşbaşkanlık uygulaması" nedeniyle dava açıldı. Kışanak ve Anlı hakkında "Görevi kötüye kullanmak", "Kamu görevini usulsüz üstlenmek" suçlamalarıyla 9 ay ile 4 yıl arası değişen hapis cezası istendi. 63 belediye meclis üyesi ise "Görevi kötüye kullanmak"la suçlanıyor.

Belediye Meclisi'nde eşbaşkanlık sistemini onaylayan 63 üye hakkında ise "Görevi kötüye kullanmak"tan 6 ay ile 3 yıl arası değişen hapis cezası talep ediliyor.

EŞBAŞKANLIK BELEDİYE MECLİSİ'NDE ONAYLANMIŞTI

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2016'da görevden alınan ve yerlerine kayyım atanan başkanlar ve meclis üyeleri hakkındaki iddianame Diyarbakır 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

"Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği" Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 85 üyenin 64 evet oyu ile onaylanmıştı. 1 Nisan 2014'te alınan karar, 7 Temmuz 2014'te kabul edilmişti. İddianamede, yönetmelik hakkında Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararına verdiği, buna rağmen eşbaşkanlık uygulamasına devam edildiği belirtildi.

'PARTİDEKİ EŞBAŞKANLIK BELEDİYEYE UYGULANAMAZ'

İddianamede, eşbaşkanlık sistemiyle belediye başkanının yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kaldığı ve sistemin 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 11'inci fıkrası ile 15, 18, 38, 42 ve 48'inci maddelerine göre oluşturulamayacağı kaydedildi. Belediye ve bağlı kuruluşlarda "eşbaşkanlık" diye bir norm kadronun olmadığı, belediyelerin de belirlenen norm kadrolar dışında bir kadro kullanamayacağı ifade edildi.

Siyasi partilerde eşbaşkanlığı sağlayan 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun belediyeleri kapsamadığı ve 2820'ye dayanarak oluşturulan eşbaşkanlığın kıyas yolu ile belediyelerde uygulanmayacağı belirtildi.

'KIŞANAK BAŞKANLIK YETKİSİNİ PAYLAŞTI' SUÇLAMASI

İddianamede, Eşbaşkan Fırat Anlı'nın belediye meclis üyesi olduğu ve "eşbaşkan" sıfatını kullanmaya devam ettiği, yürütmenin durdurulması kararının uygulanmadığı aktarılırken, Anlı'nın bazı evrakları "eşbaşkan" sıfatıyla imzaladığı kaydedildi. Anlı'nın bu şekilde "kamu görevini usulsüz bir şekilde üstlenmek", Kışanak'ın ise resmi evraklarda "eşbaşkan" imzası açarak başkanlık yetkisini Anlı ile paylaşarak Anlı'nın suçuna yardım ettiği ve bu şekilde suç işlediği ifade edildi.

VALİLİĞİN BELEDİYE İSTEĞİNE CEVAP VERMEMESİ RET KABUL EDİLDİ

2011-2015 yılları arasında Diyarbakır'daki 60 cadde ve sokak ismi ile birlikte Şeyh Said Meydanı'nın ismi "Qada Şehy Said", Mardin Kapı Parkı'nın ismi "Vedat Aydın Parkı" olarak değiştirilmek istendi. Belediye'nin Diyarbakır Valiliği'ne yazı göndererek onay istediği, ancak valiliğin yazıya cevap vermemesinin zimni ret olarak kabul edilmesi gerektiği iddianamede yer aldı.

Valilikten yanıt gelmeyince belediyenin isimleri değiştirip kendi veritabanına eklemesi üzerine açılan açılan soruşturmada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir, Gültan Kışanak, Abdullah Sevinç, Fahrettin Çağdaş, Murat Alökmen, Sezai Aydın ve Tufan Tunç hakkında açılan "Görevi kötüye kullanma" davasında da takipsizlik kararı verildi.

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı)